Českou plavkyní roku se po roce stala opět Ilona Hlaváčková

Vicemistryně světa ze závodu na 50 metrů znak Ilona Hlaváčková, foto: ČTK

Přelom roku je také ve sportu obdobím bilancování, které má většinou podobu vyhlašování výsledků anket o nejlepšího závodníka toho kterého odvětví. Výjimkou není ani plavání. Kdo se stal českým plavcem roku 2003, ví nejlépe Herbert Brynda.

Vicemistryně světa ze závodu na 50 metrů znak Ilona Hlaváčková,  foto: ČTK
Nejlepším plavcem - nebo lépe řečeno plavkyní - se podle očekávání stala vicemistryně světa ze závodu na 50 metrů znak, šestadvacetiletá Ilona Hlaváčková, a po roční pauze se tak vrátila na plavecký trůn. Historicky první česká medailistka z MS v dlouhém bazénu vloni získala ještě na prosincovém "krátkém" ME v Dublinu zlatou a stříbrnou medaili. Ilony Hlaváčkové jsem se proto zeptal, jestli pro ni byl rok 2003 vůbec nejúspěšnější v kariéře:

"Je to jeden z nejlepších roků. Já si myslím, že od té doby, co bylo mistrovství Evropy ve Valencii, tak ten rok je vždy nejlepší, ale nemyslím si, že by nějaký měl navrch. Stříbrná medaile z mistrovství světa je nádherná a je na vysoké příčce. Nicméně evropské rekordy z Antverp jsou na stejné úrovni. A je skutečně velmi obtížné zvolit, který rok byl nejlepší. Pro mě byly 'nej' všechny."

Na druhém místě skončil obhájce loňského vítězství Květoslav Svoboda, na MS v Barceloně čtvrtý v závodu na 200 metrů volný způsob. Také Svoboda označil uplynulý rok za jeden ze svých nejlepších:

"Já si myslím, že dobré byly poslední dva roky - 2002 a 2003 -, a to považuji za dobrou startovní pozici v olympijském roce. Oba roky hodnotím stejně a podle mého názoru teď uvidíme, co ukáže olympiáda. K té teď míří veškerá příprava, takže věřím, že rok 2004 bude ještě lepší."

Olympiáda v Aténách se nezadržitelně blíží, jak se na vrchol sezony bude plavec, přezdívaný "Květák", připravovat?

"Do konce ledna nás čeká takové minisoustředění doma, v klidu. 25. ledna odlétáme na pět týdnů do Jihoafrické republiky. To je začátek toho závěrečného cyklu na olympijské hry. Dále nás budou v březnu čekat závody Českého poháru, posledních čtrnáct dní v březnu pak soustředění na Kanárských ostrovech, v dubnu zase další závody Českého poháru a v květnu je mistrovství Evropy v dlouhém bazénu. Pak následuje další soustředění na Kanárských ostrovech a na Kypru. Takže to bude opravdu pestré a velmi se na přípravu těším. Musím se zkrátka připravit na jeden jediný závod a den a musí to vyjít."

Zleva Ilona Hlaváčková,  Květoslav Svoboda a Jana Myšková,  foto: ČTK
Ilona Hlaváčková už v současnosti trénuje se skupinou Grahama Hilla v Jihoafrické republice, kde se bude podle svých slov pokoušet naplavat co nejvíce kilometrů a hlavně neonemocnět. Po třech měsících by příprava zacílená na olympijské hry v Aténách měla pokračovat v Čechách. Z výsledků českých plavkyň a plavců má samozřejmě radost i předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek, stanovovat medailové ambice se však zdráhá:

"Musím říci, že mám ohromnou radost, protože pozoruji ten vzestup nejen v posledních dvou letech, ale v posledních - dejme tomu - čtyřech pěti letech, a je to takový systematický vzestup. To už není náhoda, že se sem tam něco urodí, ale to už musí být v systému. Jednak v kvalitě samotných plavců, z nichž je co vybírat, a myslím si, že také v kvalitě trenérů. A když se k tomu přidají dobré podmínky, tak se výsledek určitě dostaví. Rozdíly ve světové špičce jsou minimální, takže si netroufám klást nějaké požadavky, jestli nám plavání udělá medaile a kolik, protože skutečně rozhodují centimetry a milimetry a já jsem rád, že jsme na takové úrovni. A jestli budou nebo nebudou medaile..., může to být velká euforie, ale v každém případě to bude velké uznání plaveckému sportu."

V plavání je nicméně z olympijských sportů jeden z největších potenciálů...

"Je. Plavání je velice rozšířený sport po celém světě. Všude se k plavání dají vytvořit podmínky, a o to je ten náš vzestup a sounáležitost se světovou špičkou hodnotnější."

Náš nejlepší plavec se nicméně Radiu Praha se svým olympijským snem svěřil:

"Ten sen mám od doby, kdy jsem začal plavat - získat olympijskou medaili. Neříkám, že to musí být na této olympiádě, ale cíl je daný, chci bojovat o medaili. Soutěžím v jedné z nejtěžších kraulových disciplín, mám tam snad největší konkurenci. Bude to určitě velmi dobře obsazené, protože tam mám evropského rekordmana, světového rekordmana a nejlepšího plavce světa, takže si myslím, že si příliš nemohu vybírat, ale určitě se o to poperu. Nejdůležitější je se probojovat do finále, v něm se pak může stát cokoliv, mohu skončit osmý nebo mohu získat medaili."

Ilona Hlaváčková byla o poznání opatrnější než její kolega Svoboda:

"Už jsem se naučila na tuto otázku odpovídat. Hrozně nerada si dávám konkrétní cíle, ať už je to velká nebo malá soutěž. Myslím, že to dopředu nejde říci. Člověk určitě před soutěží může říci, jaká je jeho forma. Já se budu snažit, aby ta forma byla co nejlepší a abych se tam předvedla v nejlepším světle. Nicméně olympiáda je závod, který se koná jednou za čtyři roky a ani ten nejzkušenější sportovec nemůže říci, co s ním ta atmosféra udělá. Hlavně jí nepodlehnout a bojovat."

Bronz v anketě o nejlepšího plavce připadl kraulařce Janě Myškové, dvojnásobné finalistce z Dublinu. Ilona Hlaváčková slavila v minulém týdnu ještě jeden triumf, když se také stala nejlepším akademickým reprezentantem uplynulé sezony, neboť si ze světové univerziády přivezla dvě zlaté medaile v závodech na 50 a 100 metrů znak.