Plavecká naděje Závadová míří na MS

Barbora Závadová

České plavání prochází generační obměnou. Tradiční opory ukončily kariéru nebo jsou na jejím sklonku a tak plavecká veřejnost netrpělivě vyhlíží jejich nástupce. Jedna z prvních prezentací proběhla v pražském podolském bazénu, kde se konalo MEJ.

Třicet devět domácích reprezentantů měl na starosti z pozice hlavního trenéra Michal Beránek. Ten budoucnost českého plavání nevidí vůbec černě.

České plavání nezažívá nejlepší roky. Jak to vypadá v juniorské reprezentaci, rýsuje se nová Ilona Hlaváčková, Yvetta Hlaváčová nebo Květoslav Svoboda?

"Po loňském medailistovi Honzovi Šeflovi se rýsuje Bára Závadová na 400 m pol. z."

Jaký je její potenciál, může se prosadit i v seniorské reprezentaci?

"V každém případě. Zúčastní se i MS v Římě, je to mladá a perspektivní závodnice. Ještě o ní uslyšíme."

Jak je složité proniknout do psychiky vašich svěřenců?

"Je to složité, protože spoustě mladých lidí se nechce podstupovat tréninkovou dřinu."

V plavání je teď nejpopulárnější Michael Phelps, který měl nedávno marihuanovou aféru. Pokud byste tzv. načapal svého svěřence s "marjánkou" v ruce, jak byste s ním naložil?

"To je záludná otázka. Každopádně, když má můj svěřenec volno, tak si chci od něj odpočinout a stejně tak on ode mě. V tuto chvíli na to nejsem schopen odpovědět, ale určitě bych to nepřešel mávnutím ruky."

Je pro české reprezentanty složité závodit v domácích podmínkách?

"Podpora domácího publika určitě našim závodníkům spíše pomáhá."

Je rozdíl ve vodě, tak jako např. v tenisu se liší hra na antuce, trávě či tvrdém povrchu tak v plavání je důležité složení vody?

"Plavci cítí, zda jsou ve vodě chlorované, ionizované, slané, sladké atd. Proto plavci v domácím prostředí, které znají, mají výhodu."

Dá se něco udělat na poslední chvíli s psychikou svěřence. Pokoušíte se ho těsně před startem nějak namotivovat, aby v nejdůležitějším závodu sezóny dokázal podat max. výkon?

"Určitě se s tím dá pracovat. Spíše se potýkáme s tím, že naši plavci jsou v domácím prostředím přemotivovaní, takže se je snažím spíše zklidnit, aby neplavali v křeči, ale naopak se uvolnili."

Když se dívají na své idoly v televizi, mohou se z jejich stylu něco naučit?

"Používá se podvodní technika - záběry rukou, kopy, výjezdy, starty - to se samozřejmě dá využít. Za touto technikou však stojí hodiny dřiny, naplavaný km. To, co podstupuje Michael Phelps v přípravě, to si nikdo z našich plavců ani neumí představit."

Jak už reprezentační trenér zmínil, aktuálně největší nadějí domácích bazénů je 16 letá Barbora Závadová. Šestinásobná juniorská mistryně republiky nakonec v Podolí na evropskou medaili nedosáhla, když na dlouhé polohovce dohmátla v pátém nejlepším čase. Teď jí však čeká letošní plavecký vrchol - MS dospělých v Římě.

Báro je pro vás páté místo zklamáním?

"Jsem trochu zklamaná, chtěla jsem zopakovat výkon ze zimy 49,5 sec. Škoda, že to nebylo lepší než můj osobní rekord."

Kde byly příčiny?

"Ještě je ve mně únava, za dva týdny na MS v Římě to snad bude lepší."

Cítila jste v Praze větší tlak, než pro nadcházející MS v Římě, kam jedete sbírat zkušenosti?

"Určitě, tady byl velký tlak. Už měsíc před MEJ jsem to na sobě cítila. V Římě mi nepůjde o nic, tak snad to bude s hlavou lepší."

Polohovkáři umí všechny styly. Který z nich vám sedí nejvíc a který naopak nejméně?

"Určitě mám lepší první polovinu závodu, tedy motýlek a znak. Hrozně se trápím s prsama, kde jsem úplně změnila techniku a u kraulu už na konci trpím, takže také v něm není moje technika nejlepší."

Kam byste to chtěla ve své plavecké kariéře dotáhnout?

"Určitě OH 2012 v Londýně - to je můj top vrchol. Ještě předtím pojedu příští rok na MSJ, což bude půj poslední juniorský závod a pak už přijdou na řadu šampionáty dospělých."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio