Vltava je studená, ale čistá, říká slovinský přeborník

Slovinský plavec Martin Strel, foto: Autor
0:00
/
0:00

Slavný slovinský plavec Martin Strel, který je už třikrát zapsán do Guinnessovy knihy rekordů, ukončil ve čtvrtek v Mělníku svůj 360-ti kilometrový ultramaraton po Vltavě. Zdolávat ji začal minulý pátek z lipenské přehrady. Ve středu v podvečer doplaval Martin Strel do Prahy, kde ho čekalo netradiční přivítání. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Slovinský plavec Martin Strel,  foto: Autor
Přímo ve vodě se s Martinem Strelem pozdravil pražský primátor Pavel Bém a společně pak uplavali půldruhého kilometru až ke Karlovu mostu. Tam také skončila předposlední etapa Strelova vltavského maratonu.

"Studená voda, uf.."

Prohodil Slovinec česky, když vystupoval na břeh. Pak už raději mluvil anglicky.

"Je to pro mě velké překvapení. Nikdy jsem neplaval v tak studené vodě jako v uplynulých šesti dnech. Pravda, teplota se měnila. Někde byla Vltava teplejší, jinde zase velmi studená."

Primátor Pavel Bém se naopak tvářil hrdinsky, i když šel do vody jen v trenýrkách.

Martin Strel a Pavel Bém,  foto: Autor
"Krásná teplota, já jsem zvyklý na studenější odchov, takže mě to vyhovovalo."

Martin Strel už toho naplaval hodně. Zvládl mimo jiné největší severoamerický tok Mississippi, pokořil slavnou Žlutou řeku v Číně, Dunaj a samozřejmě také kanál La Mance. S takovým člověkem si Pavel Bém prostě musel zaplavat.

"Mě se líbí dobrodruzi a lidé, kteří se snaží překonávat nějaké lidské limity, plavat třeba čtyři tisíce kilometrů po Mississippi nebo 80 hodin non stop, což Martinu Strelovi také vyneslo zápis v Guinessově knize rekordů, to je prostě fyzicky naprosto úchvatný výkon. Když jsem Martina viděl, řekl jsem si, že alespoň kilometr nebo kilometr a půl si s ním dám."

Primátor Pavel Bém,  foto: Autor
Jak přiznal primátor Radiu Praha, i když je sám sportovec a provozuje třeba triatlon, měl co dělat, aby slovinskému přeborníkovi stačil. Ten už měl přitom ve středu za sebou asi padesát kilometrů. A proč si Martin Strel vybral pro svůj nový "maratón" právě český "veletok"? Prý kvůli utužování česko-slovinského přátelství a také proto, že obdivuje Bedřicha Smetanu. I když Vltava vítala jednapadesátiletého plavce vodou, která měla často jen 12 stupňů Celsia, přesto Strelovi učarovala.

"Je to nádherná řeka. Místy to ani není řeka, ale velké jezero. Překvapilo mě, jak je čistá. Slyšel jsem o ní mnoho příběhů a je úžasné ji vidět."

Ve vodě trávil Martin Strel každý den asi dvanáct hodin, a tak se do měst nebo obcí v okolí řeky téměř nedostal. Z Mělníka se ale chce vrátit alespoň do Prahy, aby si ji trochu užil.