Komentátor: Kauza odposlechů může způsobit politické zemětřesení

Roman Janoušek po nehodě, zdroj: TV Nova

Kauza odposlechů exprimátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška pokračuje. Bývalého primátora Béma jeho domovská strana ODS vyzvala k rezignaci na všechny funkce, které zastává. V úterý odpoledne se měla únikem odposlechů telefonních hovorů z Bezpečnostní informační služby zabývala sněmovní komise pro kontrolu její činnosti. Jednání ale přerušila, hned jak začalo. Policie také oznámila výsledky vyšetřování páteční nehody pražského lobbisty.

Petr Lessy  (vlevo) a Vladislav Husák,  foto: ČTK
Úterní dění kolem kauzy začalo na dopolední tiskové konferenci. Týkala se nehody Romana Janouška, kterou způsobil v opilosti v pátek. Od nehody ujel a následně srazil řidičku nabouraného auta. Policejní prezídium dospělo k tomu, že vyšetřování celé události bylo od začátku plné chyb. Podle šéfa policie Petra Lessyho byli policisté k Janouškovi shovívaví, mimo jiné proto, že ho nechali telefonovat, nevzali ho do vazby a neinformovali o případu státního zástupce.

"Nedostatky a chyby byly všedního dne a v průběhu asi čtyř hodin. Jeví se mi zde podezření ze systémového selhání v tom, že žádný příslušník funkcionářů krajského ředitelství hlavního města Prahy o této události buď nevěděl, a nebo byl nečinný."

Zasedání komise,  která měla jednat o údajném úniku odposlechů,  foto: ČTK
Nehoda může stát křeslo několik významných policistů. Policejní prezident Lessy nepřímo k odchodu vyzval šéfa pražských policistů Vondráška. Přijal také rezignaci svého náměstka Vladislava Husáka. Další dění se týkalo údajných odposlechů telefonů. Ty zveřejnil deník Mladá fronta Dnes a ukazují Janouškův vliv na tehdejší dění na magistrátu. Janoušek podle nich spolurozhodoval o prodeji majetku metropole nebo o územním plánu. Plánoval také společně s Pavlem Bémem obsazování významných postů v krajských organizacích, například ve zdravotních pojišťovnách. Komise zasedla, ale vzápětí jednání přerušila. Důvodem byl spor o účast poslance Věcí veřejných Davida Kádnera. Ten dříve pracoval v bezpečnostní agentuře ABL. Šéf komise se totiž bál toho, že by Kádner mohl vynášet informace do bezpečnostní agentury, do níž údajně odposlechy unikly. Komentátor Petr Holub ale Radiu Praha řekl, že scénář úniků mohl být úplně jiný.

"Není úplně jasné, co se stalo. Ten český deník tvrdí, že šlo o odposlechy BIS a ty získala bezpečnostní agentura ABL, někdo z ABL pak odposlechy předal té Mladé frontě. To ovšem není úplně jisté. Existuje totiž i druhá varianta. BIS podle všeho pana Janouška skutečně odposlouchávala, ale je možné, že byl zároveň odposloucháván někým jiným, že ty odposlechy unikly právě z jiných zdrojů."

Jiří Lang,  foto: ČTK
Podle šéfa Bezpečnostní informační služby Jiřího Langa také není zřejmé, zda nahrávky unikly ze zpravodajské služby. Celou záležitost teď vyšetřuje inspekce a státní zástupce. Kauza mimo Janouška a policejních úředníků postihla i samotného primátora Béma. Ten v pondělí oznámil pozastavení členství ve straně. Grémium občanských demokratů navíc Béma v úterý vyzvalo, aby složil poslanecký mandát. Ke složení mandátu Béma vyzvali také zástupci pražských iniciativ. Podle Petra Holuba odstranění Pavla Béma svědčí o tom, že nejde jen o politický boj.

"Pokud by šlo o politický boj, tak by tam pan Bém nebyl až tak důležitou figurou, protože on je člověkem, který říká, že už je v politickém důchodu. Poslanecký mandát má jen na to, aby zdárně dokončil své dosavadní plány a pak že odejde. To by skutečně bylo jako chodit s kanónem na vrabce."

Jak dodává Petr Holub, terčem celé kauzy může být spíše lobbista Janoušek. České deníky ale nejčastěji vidí vliv jednoho z politiků nejmenší vládní strany Věcí Veřejných.

Pavel Bém,  foto: ČTK
"Nejčastěji se tam ozývá spekulace, že za vším je Vít Bárta, majitel ABL a současný předseda poslaneckého klubu Věcí Veřejných, a že právě on sleduje nějaký cíl, například že chce odvrátit pozornost od svého procesu, kde by měl být už příští týden vynesen rozsudek."

A jak podle komentátora celá záležitost dopadne?

"Ono to tak trochu vypadá, ale to skutečně fabuluji, že to může být pád kostek domina. Opravdu se může stát, že dojde k velkému zemětřesení v bezpečnostních složkách státu a že se třeba začnou rozkrývat některé korupční kauzy. To může mít efekt, že budou postiženi i další vrcholní politici. Samozřejmě je možný i druhý scénář, a to je ten, že třeba za měsíci se o tom už vůbec nebude mluvit."