Kam míří český Cattani?

Dosti velký rozruch vyvolala zpráva, že dosavadní státní zástupce v Hradci Králové 46letý Miroslav Antl bude od 1.září vykonávat funkci ředitele Úřadu vyšetřování České republiky. Jmenování Antla prosadil ministr vnitra Stanislav Gross i proti vůli premiéra Zemana a vicepremiéra Rychetského. Ostatní politici se k celé záležitosti moc nevyjadřují. A pokud ano, uvádějí pouze, že ze jmenování mají smíšené pocity. To ostatně naznačuje i Zdeněk Vališ.

Miroslav Antl je všeobecně považován za dosti kontroverzní osobu. Drtivá část veřejnosti i část novinářů mu upřímně fandí. Někteří obránci lidských práv, státní zástupci, soudci a advokáti mu naopak nemohou přijít na jméno. Na otázku, kdo je Miroslav Antl, nelze skutečně najít jednoznačnou odpověď. Pro někoho rasista, exhibicionista, nepohodlná osoba. Pro jiné rovný tvrdý chlap, hrdina společenských magazínů, do kterých se nechává fotit s pistolemi v rukou, postrach velkých zločinců a nejrůznějších mafií, česká obdoba neúplatného komisaře Cattaniho z populárního italského seriálu.

Bývalý ministr spravedlnosti, dnes ombudsman Otakar Motejl ho chtěl před dvěma roky odvolat z funkce státního zástupce. Nakonec vše skončilo udělením důtky. Do širšího povědomí veřejnosti vstoupil Antl začátkem devadesátých let, kdy jako státní zástupce navrhoval v řadě mediálně známých případů vysoké tresty. Ze všech státních zástupců má na svém kontě možná nejvíce prosazených doživotních trestů pro brutální vrahy. Na Královéhradecku je Antl pojmem. Lidé říkají, že kdyby všichni odpovědní činitelé jednali tak razantně, pak by konečně kriminálníci dostali strach. Antl sám připouští, že organizovanému zločinu, především ruskojazyčným mafiím asi leží pěkně v žaludku. Proslýchá se, že mafie už na něj nasadily jakousi rychlou rotu, která by ho měla zlikvidovat. Někteří lidé, takříkajíc z fochu, se naproti tomu nechali několikrát slyšet v tisku, že jim vadí jeho mediální exhibicionismus, razantní a nedoložené soudy, popřípadě i možné balancování na hraně zákona. Několikrát třeba prohlásil, že mnoho bývalých i současných státních zástupců je napojeno na podsvětí a se sférou organizovaného zločinu spojil i některé obhájce.

Jméno Miroslav Antl ale vyvolává silné emoce rovněž mezi obhájci lidských práv. Třeba za výrok, že mu jde na nervy, že když Rom ublíží Čechovi, je to hodnoceno jako běžná kriminalita. Jenže když Čech ublíží Romovi, je vykonáván silný tlak, aby to bylo úředně vyhlášeno za rasový zločin.

Nedávno se Antl postaral o další rozruch. Vyšla totiž jeho kniha s názvem Gaunery nemám rád. Stala se bestselerem a jejího křtu se zúčastnil i ministr vnitra Stanislav Grosss. Expresivní název díla doplňuje předmluva s historkou o tom, jak se coby začínající prokurátor musel poprat s recidivistou. Poté, co kriminálník obdržel od Antla výprask, vysvětlil své modřiny tím, že uklouzl na schodech. Antl to komentuje slovy: Ten chlap hrál fér. Tato historka, jak vystřižená ze správného westernu, nicméně dokládá kontroverznost autora docela výmluvně.

Už zmíněný bývalý ministr spravedlnosti Otakar Motejl, který chtěl Antla kdysi odvolat, dnes po jeho jmenování do policejní funkce ředitele Úřadu vyšetřování České republiky říká, že Antl by pro novou funkci mohl být přínosem. V nedávném rozhovoru pro deník Právo Antl zdůraznil potřebu zintenzivnit boj proti hospodářské kriminalitě, organizovanému zločinu a korupci. A v této souvislosti prohlásil, že hodlá znovu otevřít některé odložené případy. Je to prý věc osobní odvahy. Někteří pozorovatelé v souvislosti s příchodem Antla na vysokou policejní funkci do Prahy spekulují rovněž s eventualitou, že český Cattani možná směřuje do vysoké politiky. Jisté je, že už v roce 1998 mu pravicová ODA nabídla křeslo ministra spravedlnosti ve vládě Josefa Tošovského. Nepřijal to. Stejně jako nepřijal loni nadbíhání sociálních demokratů při krajských a senátních volbách.

Zarážející je ale jiná věc. Úřad vyšetřování, který Antl převezme 1.září, bude koncem roku kompletně reorganizován a vlastně zrušen. Mnozí si proto lámou hlavu, co Antl vlastně sleduje. Zaspekulujme si. Možná už mezi ním a ministrem Grossem existuje tajná dohoda, že po zrušení Úřadu vyšetřování by mohl Antl aspirovat rovnou na policejního prezidenta.