Kampaň k euroústavě začne v říjnu

0:00
/
0:00

Na vládní informační kampaň o euroústavě půjde až 200 milionů korun: letos na osvětu připadne 80 milionů korun a v příštím roce dalších nejvýše 120 milionů korun. Rozhodla o tom vláda. A to přesto, že dosud není jisté, jakým způsobem se o přijetí ústavní smlouvy bude v Česku rozhodovat, zda v referendu občany nebo v parlamentě.

Premiér Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Kampaň bude v první fázi ryze informační, od října se v ní budou promítat různé názorové proudy. Zda bude mít závěrečná fáze kampaně neutrální nebo přesvědčovací charakter, zda se do ní zapojí vláda, nebo bude jen v režii politických stran, ještě ministři rozhodnou. Bude to záležet opět na tom, jestli se bude konat všelidové hlasování nebo zda ústavu bude schvalovat parlament. Vláda nechá dotisknout ústavní smlouvy a bude rozšiřovat brožurky s názory pro a proti ústavě. Premiér Jaří Paroubek ale nepopírá, že vláda i on sám je pro.

"Kdybych to vzal jen utilitárně, češi na EU vydělali. Za posledních 6 let přibližování EU vzrostly reálné mzdy o 31%, životní úroveň vrostla téměř o třetinu. To je v dějinách nebývalý jev."

Sám Paroubek se ve středu osobně zapojil do francouzské kampaně za přijetí evropské ústavy. Na mítinku francouzských socialistů vyjádřil přesvědčení, že Francouzi 29. května řeknou v referendu euroústavě ano. Na dálku podpořil francouzské zastánce smlouvy i bývalý český prezident Václav Havel, jehož poselství přečetl někdejší dlouholetý francouzský ministr kultury Jack Lang. Podle Paroubka by v průběhu kampaně mohli pomoci s přesvědčování českých občanů francouzští politici.

"Neškodilo by pro informovanost lidí, kdyby se zde objevili evropští socialisté a řekli svůj názor na evropskou ústavu, který tak lidé slyšeli i z jiných úst, něž ode mně. Euroskeptici jsou v celé EU, ale aby byli mezi nejvyššími představiteli států, v tom jsme výjimeční. Pozice prezidenta republiky je zcela ojedinělá. I z tohoto hlediska by bylo dobré, aby lidé viděli, jak to v zahraničí je."

Paroubek má na mysli skutečnost, že velkým odpůrcem Evropské ústavy je český prezident Václav Klaus. Ten dokonce zformuloval desatero důvodů, proti přijetí euroústavy. Právě kvůli euroústavě se dostal prezident Klaus do sporu s některými poslanci Evropského parlamentu, včetně jeho místopředsedy.

Evropská ústavní smlouva je dokument, který mimo jiné určuje pravidla fungování rozšířené Evropské unie. Aby začala platit, musí ústavu ratifikovat všechny členské země. Některé země včetně Slovenska ji už přijaly. U jiných, např.právě u Francie, je situace nejistá. Do této skupiny zemí počítají mnozí odborníci i ČR. Podle nejnovějšího průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění by s euroústavou souhlasilo 51 procent lidí, čtvrtina je proti a další čtvrtina se k otázce nedokáže vyjádřit. Výzkum zároveň potvrdil, že lidé o ústavě málo vědí.