Kandidát na předsedu krajanské komise Zoser se chce zasadit o korespondenční volby

Josef Zoser a Jana Juřenčáková, foto: ČTK

Novým předsedou senátní krajanské komise se pravděpodobně stane Josef Zoser. Nahradil by tak kolegyni z klubu SNK Janu Juřenčákovou, která v úterý na funkci rezignovala. Podrobnosti se dozvíte z příspěvku Martiny Lustigové.

Josef Zoser a Jana Juřenčáková,  foto: ČTK
Důvodem odchodu Jany Juřenčákové z čela krajanské komise byly negativní reakce krajanů na její krátkodobé členství v KSČ. "Já jsem nevěděla, že to někdo tak silně pojímá, protože v roce 1948 jsem nebyla na světě, v roce 1968 jsem měla šest let. Takže jsem nevěděla, že krajané, ale ne všichni krajané, někteří krajané, to takto silně pojímají," uvedla Jana Juřenčáková v rozhovoru pro Radio Praha.

A proč se Jana Juřenčáková vedení komise vzdala? "Odstoupila jsem na základě toho, že už před cestou do Ameriky a do Kanady vystoupili opět někteří krajané takovým způsobem, že nepovažují za vhodné, abych tu komisi zastupovala, abych tam vůbec jezdila. Já vím, že to nejsou všichni krajané, je to prostě část krajanů, kteří se nějakým způsobem neustále angažují proti tomu, co bylo v minulosti. Chodily mi ohlasy, že jsou krajané, kterým prostě nevadí, když za nimi takto přijede člověk z České republiky. A jsou krajané, kterým to vadí. Takže ten důvod proč jsem odstoupila, byl ten, abych krajany mezi sebou nerozdělovala."

Podle člena krajanské komise Jaroslava Kubery z ODS senátoři o členství Jany Juřenčákové v KSČ zpočátku nevěděli a ani nebyli oprávněni to zkoumat. Zaskočila ho tato informace? "Nezaskočila. Je to tím, co jsme zažili za posledních padesát let. Vzpomenu teď pana Dvořáka, který byl nedávno označen za spolupracovníka StB. My jsme prostě prožili tak bohatou a pohnutou historii, že tyto příběhy jsou u nás běžné."

Kandidátem na předsedu komise je Josef Zoser, kterého vybral klub SNK, jehož členkou je bývalá předsedkyně Juřenčáková. Senátor Jaroslav Kubera popisuje, podle jakého klíče jsou předsedové komisí vybíráni: "Obsazují se podle jednotlivých politických klubů, takže to není úplně snadné. Není to tak, že tu předsedkyni může nahradit kdokoliv, protože je to závislé na dohodě senátorských klubů a obvykle se ty funkce obsazují metodou poměrného zastoupení. Víte, že teď ve sněmovně probíhá velká diskuse o převolení předsedů některých výborů. Takže vždycky je na tom klubu, ze kterého je ta bývalá předsedkyně, aby dal svého kandidáta. Já si myslím, že pan senátor Zoser je dobrý kandidát."

Josef Zoser se s krajany setkával už během své práce v zahraničním výboru a také jako starosta příhraniční obce Jiřetín pod Jedlovou na Děčínsku. Josefu Zoserovi vyprší senátorský mandát na podzim příštího roku. Jaké hlavní cíle před sebou v krajanské komisi vidí? "Mám na to něco malinko přes rok. Já si myslím, že těch cílů není nutné si dávat hodně. Ale jedním cílem bych se chtěl zabývat, a to korespondenční volbou, abychom krajanům zjednodušili jejich případnou účast ve volbách. Já vím, že paní kolegyně Seitlová už se touto tématikou zabývala. Vím, že i členové současné komise mají zájem o tuto problematiku. Takže věřím, že se jí zabývat budeme a že se nám to během roku podaří nějakým způsobem vyřešit, abychom problém se složitostí účasti ve volbách nějak zmírnili a pomohli krajanům, aby nemuseli absolvovat dlouhé cesty a abychom jim volby zpříjemnili."

Josef Zoser se dosud krajanskou problematikou podrobněji nezabýval. Návrh na to, že by se mohl stát předsedou krajanské komise, padl v úterý. Otázka, kde vidí nejpalčivější problémy krajanské problematiky, je tedy možná trochu předčasná, ale přece jen jsem se zeptala. "Myslím si, že ještě některé nejasnosti jsou ve věcech restitucí a občanství. Takže předpokládám, že i o těchto věcech se při brzkém zasedání komise budeme bavit a řekneme si, co bychom v této věci mohli pro naše krajany tady v Senátu udělat,"řekl v rozhovoru pro Radio Praha senátor Josef Zoser.