Kapela Zrní: na hudbě nás baví, že nemusíme dodržovat klasické postupy

Foto: www.zrni.cz

V našem vysílání jsme vás už informovali, že soutěž Českého rozhlasu Český rock do Evropy vyhrála kladenská kapela Zrní. Za svou skladbu Koně získala v soutěži neprofesionálních rockových kapel od posluchačů celkem 829 hlasů. Čeká ji vystoupení v Berlíně i natáčení koncertu pro Český rozhlas. Podrobnosti má Milena Štráfeldová

Kapela Zrní vznikla už v r. 2001 a všichni její členové jsou spolužáci z kladenského gymnázia. Všech pět kluků taky absolvovalo lidovou školu umění. Na vzniku písniček se podle textaře a zpěváka Jana Ungra podílejí společně:

"Teď je spíš takovej trend, že všechno tvoříme na místě, ve zkušebně. Že to zajamujeme a pak už na tom pracujeme, rozvíjíme to. Já k tomu dodělám text, dáme tomu nějakou formu... My se snažíme nějak se vymanit z těch klišé písniček, který mají formu a zpívají o lásce nebo o čem, ale moc si nehrajou. Nás na hudbě fakt baví, že nemusíme dodržovat nějaký klasický postupy."

Zrní tak ve svých skladbách občas zahraje i na lžíce nebo na hrnek. Pro rockovou kapelu má vůbec trochu netypické složení: housle, zpěv, flétnu, basu, kytaru a bicí. Podle Honzy se ani za žádné tvrdé rockery nepovažují. To ostatně potvrzuje i náš porotce v soutěži Roman Casado ze španělské redakce Radia Praha:

"Je to zvláštní, protože to je rock do Evropy, ale vlastně Zrní má s rockem společného málo. Je to dané tím, že tam je piano, jsou tam housle, Ta píseň má silnou melodii, je hodně dynamická, ale má spíš blíž k undergroundu nebo i k folku. Ale možná to hlasující zaujalo právě proto, že se to odlišovalo od zbytku kapel."

Vítěze v soutěži čeká natáčení pro Český rozhlas a především vystoupení v berlínském Kleisthausu. 5. června tu proběhne koncert v rámci českého předsednictví v Evropské unii:

/Unger/ "Do Berlína se těšíme, protože Berlín je kulturní centrum a nikdo z nás tam nikdy nebyl. A taky doufáme, že tam předvedeme nějakou českou muziku."

Kapela Zrní zatím hrála po klubech "za cesťák a za večeři," jak říká Honza Unger. Co pro ni může vítězství v soutěži znamenat podle Romana Casada?

"Určitě jim to pomůže s tím, že se ukážou, můžou si zahrát, můžou poskytovat rozhovory. Taky jim to otevře dveře. Stejně to záleží na nich, jak využijí té možnosti hrát na festivalech, případně natočit desku ve studiu."