Kardinál Vlk požehnal Svatováclavskou vinici na Pražském hradě

Foto: ČTK

Slavnostní setkání, mše a poutě, svěcení zvonů, ale i řemeslnické trhy nebo zábavy - tak si lidé po celé České republice o tomto víkendu připomněli svatováclavský svátek. Kardinál Miloslav Vlk v neděli požehnal i nově zrekonstruovanou Svatováclavskou vinici v areálu Pražského hradu.

Svatováclavská vinice
Na sv. Václava českého bývá vína nového nebo Svatý Václav víno chrání, po něm bude vinobraní

- říká stará pranostika. I v ní je světec a český národní patron spojován s vínem.

Kardinál Miloslav Vlk požehnal Svatováclavské vinici,  foto: ČTK
"Faksimile Velislavovy bible prezentuje i obrázky ze života sv. Václava, jak sv. Václav pěstuje vinici, jak sklízí hrozny. A i jinde jsem v kreslených obrázcích viděl, jak šlape víno a sám ho připravuje,"

uvedl kardinál Vlk při nedělní slavnosti ve Svatováclavské vinici. Právě zde měl sv. Václav podle legendy víno pěstovat už před více než tisíci lety. Vinařskou tradici na jižním svazu pod Pražským hradem potvrdila i Alice Hyklová, ředitelka společnosti, která zdejší vinici po zhruba dvouleté rekonstrukci obnovila:

"Za zmínku jistě stojí, že Svatováclavská vinice o rozloze více jak sedmi tisíc metrů čtverečných je historicky nejstarším pozemkem, na kterém se v Čechách pěstovala vinná réva od desátého století."

Sv. Václav jako nejvyšší perkmistr hor viničních tu prý měl lisovat i mešní víno.

/Hyklová/ "Historie tohoto pozemku se tedy velice úzce pojí se vznikem české státnosti a přijetím křesťanství."

Foto: ČTK
Historické dokumenty se však o vinici na Opyši zmiňují až od r. 1375. Jejím zakladatelem se stal Karel IV.

/Kardinál Vlk/ "Z Francie, z kolébky vína, přinesl k nám znovu vinnou révu. Obnovil a rozšířil pěstování vína u nás."

Foto: ČTK
Víno se tu pak nepřetržitě pěstovalo až do 30. let 19. století, kdy zde byla postavena klasicistní Richterova vila a vinice se přeměnila na anglický park. Po 2. světové válce vila sloužila jako kubánská ambasáda, užívala ji i StB, v posledních desetiletích však zchátrala. Celý areál byl po náročné rekonstrukci znovu otevřen 11. září - za přítomnosti prezidenta Václava Klause.

/Hyklová/ "Svatováclavská vinice bude galerií českého a moravského vinařství. Budeme zde prezentovat jednotlivé vinařské oblasti a podoblasti Čech a Moravy."

/Kardinál Vlk/ "Je pro mne velmi milé, že se v letošním roce, jubilejním roce svatováclavském, tato svatováclavská tradice slaví na tolika místech a tolikerým způsobem. Je to, řekl bych, symbolické hledání kořenů,"

prohlásil kardinál Vlk před tím, nežli vinici požehnal. Svatováclavské slavnosti tu budou probíhat až do neděle 5. října.