Karlovarský festival ocenil herce Richarda Gera

Ve Velkém sále hotelu Thermal byl zahájen 50. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Při zahajovacím ceremoniálu, který už podvacáté moderoval Marek Eben, převzal Richard Gere Křišťálový glóbus, jímž festival ocenil jeho mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Předal mu ho prezident festivalu Jiří Bartoška. Publikum připravilo americkému herci bouřlivé ovace vstoje.

"Je krásná, velice krásná," řekl Gere o ceně a dodal, že na festival přijel rád. Připomněl Václava Havla, s nímž byl v kontaktu, i když se spolu nikdy nesetkali, kterého si vážil kvůli jeho vztahu k dalajlamovi. Uvedl, že pochází z města mnohem menšího, než jsou Karlovy Vary, že na herectví se dal jako devatenáctiletý. Herec na jevišti poklekl na jedno koleno a poklonil se Bartoškovi. I tomu přítomní aplaudovali vstoje - to když Eben, Bartošku zotaveného po vážné chorobě, přivítal na obvyklém místě ve 12. řadě. Jeho přítomnost označil za luxusní dárek.

Zvaní hosté pak v zaplněném hledišti zhlédli novou znělku, kterou režisér Martin Krejčí natočil s loňským držitelem Křišťálového glóbu Melem Gibsonem. V publiku byli například ministr kultury Daniel Herman, bývalý prezident Václav Klaus s chotí Livíí, velvyslankyní na Slovensku, a herečka a někdejší první dáma Dagmar Havlová. Promítání filmu Time Out of Mind pak uvedli i herečka Jena Maloneová a režisér Oren Moverman. Gere v něm ztvárnil bezdomovce v současném New Yorku, jehož jedinou nadějí v bezvýchodné situaci je dávno odcizená dcera, k níž se snaží najít cestu.

Ceremoniál byl vzhledem k festivalovému jubileu poněkud odlišný. Marek Eben se na jeviště dostal stejně jako v Laterně magice přímo z plátna - z předtočeného filmu, jehož hlavním předmětem byl narozeninový dort. Účastníky večera pozval na téměř padesátiminutovou pouť festivalovými ročníky, kterou živě komentoval, zatímco na plátně ji připomněly sestřih dobových dokumentů i animované hrané sekvence.