Kateřina Neumannová slavila první úspěch

Kateřina Neumanová, foto :ČTK

Hned úvod 19. Zimních olympijských her v Salt Lake City přinesl českým barvám medailovou radost. Začíná se tak naplňoval přání předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska, který při otevření Českého domu v dějišti her vyjádřil naději, že důvodů k oslavám v něm bude co nejvíc.

Kateřina Neumanová,  foto :ČTK
Hned úvod 19. Zimních olympijských her v Salt Lake City přinesl českým barvám medailovou radost. Začíná se tak naplňoval přání předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska, který při otevření Českého domu v dějišti her vyjádřil naději, že důvodů k oslavám v něm bude co nejvíc. Kateřina Neumannová, nejlepší česká běžkyně na lyžích posledních let, slavila úspěch na trati, která u ní nepatří k nejsilnějším - na 15 kilometrů volnou technikou. Ve strhujícím finiši nestačila pouze na vítěznou Italku Stefanii Belmondovou a stříbrnou Rusku Larisu Lazutinovou. Bronzová medaile z tohoto závodu je pro Kateřinu Neumannovou výrazným povzbuzením před startem na kratších tratích, které ji sedí mnohém více:

"Pro mně byl tento závod hrozně těžký. Není to moje nejsilnější disciplína, už dlouho si mi ji nepovedlo zajet, tak že pro mně je to obrovsky perfektní výsledek. Jsem moc spokojená, že do dalších závodů půjdu klidnější. Vím, že z této olympiády něco mám a už prakticky nemůže skončit neúspěchem. Před odjezdem všichni mluvili nahlas o medailích, ale já jsem cítila, že jakákoliv medaile pro mně bude úspěch, nicméně bude velmi složité ji získat. Mám ji a teď už všechno může být tak trošku navíc."

S výkonem své svěřenkyně byl velmi spokojen i ten, kdo má lví podíl na současné formě Kateřiny Neumannové - její trenér Stanislav Frühauf:

"Jsem spokojený. Kateřina má obrovské srdce a smekám před ní. Myslím, že se opakovalo už poněkolikáté, co v závěru dokázala. Skládám ji poklonu, je to krásný výsledek. Po vývoji závodu jsem nečekal, že dojde v závěru k takové zápletce."

V úvodním dnu her se "pochlapili" také čeští běžci na lyžích. Na trati 30 kilometrů volnou technikou dosáhl Lukáš Bauer životního úspěchu, když obsadil skvělé sedmé místo:

"Je to na plán. Plánoval jsem sice, že bych tady mohl být do desátého místa, ale největší šance se cítil v jednodenním Gundersenu. Do toho závodu jsem šel akorát na rozjetí. Samozřejmě jsem chtěl být do dvacátého, patnáctého místa, ale že to bude takto super, to jsem nečekal. Celé druhé kolo jsem si připadal, že jsem hodně v pohodě, věřil jsem si, ale na začátku třetího kola bylo vidět, že soupeři začali hodně taktizovat, vůbec se jim nechtělo jít dopředu. Musel jsem to vzít na sebe a riskovat, že mi možná později ujedou. Nastoupil jsem, třičtvrtě kola jsem je táhnul, ale pak na mně přišla krize, trošku se mi zpomalily lyže a ujeli mi. Ke konci jsem už ani tak nemyslel na dojetí skupiny přede mnou, jak spíš udržet toto skvělé místo, a i přesto jsem tu skupinu vepředu sjížděl."

Ostatním českým reprezentantům - v severské kombinaci či skokanům na středním můstku - se už tolik nedařilo, ale olympiáda pokračuje a šance na další medaile pro české barvy jsou nadějné.