Kauza Minařík zastavena

Pavel Minařík v roce 1976, foto: ČTK

Brněnský krajský soud tento týden zastavil v neveřejném jednání trestní stíhání bývalého agenta komunistické Státní bezpečnosti Pavla Minaříka. Trest mu hrozil za to, že v polovině 70. let připravoval atentát v sídle Rádia Svobodná Evropa v Mnichově. Je to další případ, kdy české soudy nedokáží nebo nechtějí soudit komunistické zločiny. Více Jaromír Marek.

Pavel Minařík v roce 1976,  foto: ČTK
Minařík působil jako agent v rozhlasové stanici Svobodná Evropa od roku 1969 do roku 1976. V té době zaslal podle Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu svým nadřízeným v pražské centrále nejméně tři návrhy na provedení pumového atentátu v prostorách rádia. Ve Svobodné Evropě v Mnichově skutečně nastražená výbušnina explodovala, bylo to ale až v roce 1981. V té době Minařík studoval na univerzitě v Kyjevě. Krajský soud jako jeden z argumentů k zastavení stíhání uvedl, že Minařík neměl v úmyslu atentátem někomu ublížit. "Obviněný v jedné ze zpráv k akci navrhuje telefonicky varovat Rádio Svobodná Evropa krátce před případnou explozí tak, aby budova mohla být včas lidmi vyklizena," uvádí v odůvodnění soudkyně Zuzana Kratochvílová. Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová se hodlá odvolat. Kauza Minařík se táhne už od začátku 90. let. Co na to mluvčí Úřadu vyšetřování a dokumentace zločinů komunismu Karel Srb?

"Soud měl všechny dokumenty a materiály, ale neustále se dožadoval finančního ohodnocení případné škody v tehdejších cenách. Museli jsme požádat o spolupráci německou stranu. Táhlo se to měsíce. Když jsme všechny údaje zajistili, už o ně soud neměl zájem. Nebere to v úvahu a nyní argumentuje tím, že nebyly ohroženy životy protože chtěl Minařík na výbuch upozornit telefonicky. Myslím, že v dnešní době, kdy je svět ohrožován teroristy, je nemožné abychom se k takovýmto závažným věcem stavěli jako tento soud. Uvedu příklad: někam zaparkuji auto se semtexem a než ho odpálím tak to ohlásím....vznikne obrovská škoda a není to teroristický čin? To mně připadá smutné."

otázka: Není to první podobný případ z minulosti.....proč české soudy neumějí nebo nechtějí soudit takové případy?

"Není to skutečně první případ, nejde o to, že tyto věci soudit neumějí. Je zde ale jakási nechuť se takovými kauzami zabývat. Když už musí, tak to protahují, zdržují, projednávají na neveřejných jednáních a zastavuji, vynášejí osvobozující rozsudky."