Kavan k Temelínu

J.Kavan

Spor o spuštění a provozování jaderné elektrárny v jihočeském Temelíně dostal nový rozměr. Na stranu dolnorakouských odpůrců elektrárny se postavil známý americký právník Edward Fagan. Ten vyzval elektrárenskou společnost ČEZ a dodavatele technologie jaderné elektrárny - americkou firmu Westinghouse aby do 20. března předložily dokumenty potvrzující bezpečnost elektrárny. Podrobnosti má Jaromír Marek.

J.Kavan
"Pokud dokumenty nepředložíte, svět bude vědět, že klamete," prohlásil Fagan bezprostředně poté, co dorazil do hornorakouského Wullowitzu. "Devět chyb během čtyř měsíců spouštění, to není málo. Kdyby se nejednalo o atomovou elektrárnu mohli bychom nad tím mávnout rukou. Ale tady je situace jiná. Uvedl Fagan. My nechceme další Černobyl. Neříkejte nám, že Temelín je bezpečný, ale dejte nám dokumenty, důkazy že není nebezpečný!"

řekl Fagan v rozhovoru pro Radio Praha.

Jak uvedl mluvčí společnosti, ČEZ nemůže sám zveřejnit podrobnosti technické dokumentace k jaderné elektrárně, protože dodavatelská firma Westinghouse je považuje za obchodního tajemství. Zveřejnit je Westinghouse nechce proto, že by prý toto know-how mohly okopírovat jiné firmy. Většina bezpečnostních dokumentů je však už dnes zcela veřejně k dispozici v informačním středisku. České ministerstvo zahraničí se neobává, že by vstup Fagana do celého sporu představoval nějaký zásadní posun. V rozhovoru pro Radio Praha to uvedl ministr zahraničních věcí Jan Kavan. Většina českých politiků a komentátorů soudí, že účast známého amerického právníka ve sporu kolem jaderné elektrárny Temelín by česká strana neměla podceňovat, ale pravděpodobnost, že by v případném soudním sporu s provozovateli či konstruktéry elektrárny, případně s českým státem uspěl je malá. Nicméně angažmá známého právníka, který získal světové renomé například jako advokát obětí holocaustu, zajistí odpůrcům elektrárny nový zájem světových médií.