Kavan ve Vídni

Představitelé šesti zemí včetně českého ministra zahraničí Jana Kavana podepsali v úterý ve Vídni bilaterální smlouvy s Rakouskem o odškodnění nuceně nasazených za druhé světové války. Evelina Himalova.

Nárok na vyplacení kompenzace má asi 150 tisíc lidí z řady zemí, což znamená, že ve Fondu usmíření bude nutné shromáždit šest miliard šilinků, tedy asi 15 miliard Kč. Pro české občany je určena částka 501 milión šilinků - to je v přepočtu na českou měnu asi miliarda 300 miliónů korun, a podle Kavana maximum, čeho se dalo dosáhnout...

"Pokud jde o částky, a pokud jde o podmínky, jsou ty nejoptimálnější, s nimiž jsme do toho jednání šli, takže já jsem spokojen,"

řekl šéf české diplomacie Jan Kavan s tím, že odškodněno bude přibližně patnáct tisíc lidí, kteří by měli dostat za nucenou práci v rakouském průmyslu po 35 tisících šilincích, to znamená po devadesáti tisících korunách. Český vyjednavač Jiří Šitler věří, že na odškodnění nebudou muset nuceně nasazení čekat dlouho...

"Pokud vše půjde dobře, tak je možné na počátku roku počítat s výplatami, ovšem nezáleží to jenom na nás."

Spolkový kancléř Rakouska Wolfgang Schlüssel ocenil, že většina občanů jeho země podporuje myšlenku odškodnění. Připomněl, že úterním uzavřením dohody se nedělá definitivní tečka za minulostí. Řekl, že je připraven jednat o dalších otevřených otázkách.

Hlavní náplní úterní schůzky ministra zahraničí České republiky Jana Kavana s rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem bylo hledání východisek pro zlepšení česko-rakouských vztahů. Vídeňská jednání, která vedl i s předsedou dolní komory rakouského parlamentu Heinzem Fischerem, měla uklidnit zejména emoce, které vyvolal již několik týdnů trvající rakouský odpor proti spuštění jaderné elektrárny Temelín. Podle Kavana se podařilo dohodnout schůzku premiérů obou zemí Wolfganga Schüssela a Miloše Zemana v Židlochovicích, a to 31.října:

"My jsme se nikdy podobným schůzkám nebránili a informace jsme vždy poskytovali jak Rakousku, tak Německu, tak Evropské komisi, a jsme nadále ochotni na všechny otázky odpovídat, a informace poskytovat,"

řekl český ministr zahraničí Jak Kavan a podotkl, že zásadnější obrat v česko-rakouských vztazích ale neočekává; nicméně slibuje, že udělá vše pro co nejlepší vztahy a věří, že k dohodě, byť postupně, nakonec dojde. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Aleše Pospíšila by se Rakousko mělo zavázat, že udělá vše, aby se neobnovily blokády na českých hranicích a Česká republika zase bude dbát všech běžných standardů Evropské unie v oblasti jaderné energetiky, prověřených přitom nezávislými atomovými odborníky.