Kavan zvolen předsedou Valného shromáždění OSN

Jan Kavan, Foto: ČTK

Dosavadní šéf české diplomacie Jan Kavan byl v pondělí v New Yorku zvolen předsedou 57. Valného shromáždění OSN. Přestože je vůbec prvním Čechem v čele Valného shromáždění, zůstala jeho volba stranou zájmu médií. O názor českých politologů se zajímala Milena Štráfeldová.

Jan Kavan,  Foto: ČTK
Před pondělním hlasováním o postu budoucího předsedy Valného shromáždění se Kavan stal jediným kandidátem. Jeho běloruský protikandidát se totiž volby vzdal. Svými hlasy tak Kavanovo roční předsednictví podpořilo všech 189 zástupců Valného shromáždění OSN. Dosavadní český ministr zahraničí po svém zvolení do čela Valného shromáždění uvedl, že se chce věnovat především otázkám bezpečnosti, boji proti mezinárodnímu terorismu, odstraňování rozdílů mezi bohatými a chudými částmi světa a reformě Organizace spojených národů. Zvolení Jana Kavana uvítala americká organizace pro ochranu lidských práv Human Rights Watch. Podle politologa Jiřího Peheho je však funkce předsedy VS spíše jen symbolická a reprezentační:

"Předseda Valného shromáždění OSN nemá v podstatě žádné skutečné pravomoci. Spíše je důležité to, že v čele Valného shromáždění stane zastupitel České republiky. Takže Česká republika se dočká určitého zviditelnění. Pro malou zemi samozřejmě tento druh mezinárodního zviditelnění může být dosti důležitý."

Jan Kavan se svým předchůdcem Han Sung-su,  Foto: ČTK
Podobný názor má i politolog Bohumil Doležal. Upozorňuje však na skutečnost, že Kavanovy časté absence při hlasování v Poslanecké sněmovně ohrozí křehkou většinu 101 hlasu, kterou vláda sociální demokracie a Koalice k prosazování svých záměrů v dolní komoře parlamentu má. Kavan by proto měl podle Doležala svůj poslanecký mandát postoupit dalšímu kandidátovi:

"Já si myslím, že pokud panu Kavanovi na této poctě tolik záleží, by se toho mandátu opravdu měl vzdát. To je jediné možné, praktické, jednoduché řešení. Všechny ty problémy by se tím vyřešily."

Své funkce se Kavan ujme 10. září. V newyorském sídle OSN jsou však již nyní členové jeho štábu. Česká vláda na Kavanovo předsednictví vynaloží více než 113 milionů korun.