Každé desáté dítě narozené v České republice má matku cizinku, ukazují statistická data

Každé desáté dítě narozené v Česku má matku s cizím státním občanstvím. Vyplývá to z posledních dat Českého statistického úřadu. Ze dvou pětin jde o občanku Ukrajiny a z jedné čtvrtiny o Slovenku.

Michaela Němečková | Foto: ČT24

Podle Michaely Němečkové z Českého statistického úřadu zvyšující se procento matek cizinek souvisí s pokračujícím nárůstem počtu cizinců v Česku a také s nárůstem počtu smíšených sňatků.

„Podíl sňatků, kde má alespoň jeden člen páru jiné než české občanství, za posledních deset let vzrostl z devíti procent na 12 procent. Pokud jde o matky cizinky, Český statistický úřad sbírá tato data od roku 2012, a od té doby se jejich procento zvyšuje. Konkrétně z 5,3 procenta v roce 2012 na 9,4 procenta v roce 2022. Letos je to podle předběžných údajů asi deset procent.“

Většinu zahraničních matek v Česku tvoří ženy ze Slovenska, Ukrajiny a Vietnamu. Do roku 2021 byly podle statistiků na prvním místě ženy ze Slovenska, v roce 2022 je však vystřídaly Ukrajinky. Odhaduje se, že počet matek s ukrajinským občanstvím vzrostl z 1800 na 3600.

Tento trend částečně souvisí s příchodem válečných uprchlíků z Ukrajiny. Letos se podle Němečkové situace příliš nezměnila.

„Ukrajinky letos zatím tvoří většinu zahraničních matek v zemi. Letos zatím v Česku porodily téměř 500 dětí. To znamená, že tvoří více než dvě pětiny všech zahraničních matek novorozených dětí. Na druhou stranu ubylo slovenských a vietnamských matek,“ přiblížila statistička.

Ilustrační foto: JooJoo41,  Pixabay,  Pixabay License

Imigrace podle ní hraje důležitou roli ve formování české populace. „Protože počet obyvatel České republiky v posledních letech roste díky zahraniční migraci. Nové obyvatelstvo získáváme imigrací z Ukrajiny a Slovenska,“ konstatuje Michala Němečková.

Podle dat Českého statistického úřadu v prvním pololetí obyvatel České republiky přibylo o 46 000 na 10,87 milionu. Za nárůstem je právě zahraniční migrace, zejména z Ukrajiny. Ze zahraničí do ČR se od ledna do konce června přistěhovalo 79 776 lidí, naopak z Česka se odstěhovalo 22 266 obyvatel.

„V obou proudech zahraniční migrace nadále dominovali občané Ukrajiny,“ uvedli statistici. Mezi přistěhovalé se počítají i Ukrajinci s udělenou dočasnou ochranou kvůli ruské vojenské agresi.