Babyboom v Česku skončil

0:00
/
0:00

Babyboom v Česku skončil. Letos se narodilo nejméně dětí za posledních osm let. Od ledna do září to bylo 90 tisíc, tedy o 1700 méně než ve stejném období loni.

Foto: Evropská komise
Dětský pláč se v českých porodnicích ozývá méně častěji. Jaké jsou důvody, které stojí za nižší porodností? O tom více Terezie Štyglerová z Českého statistického úřadu.

"Pokles počtu narozených dětí není příliš překvapivý. Souvisí zejména s tím, že ženy ze silných ročníků ze 70. let pomalu dosahují svého kýženého počtu dětí, i když si troufám říct, že ještě poslední slovo neřekly, a v současné době se do věku nejvyšší plodnosti dostávají ženy z již méně početných generací."

I v letošním roce rostl počet dětí narozených mimo manželství. Za tři čtvrtletí se neprovdaným ženám narodilo přes 34.600 dětí, což je 38,5 procenta všech dětí. Podle statistiků jich je tolik, že se už na ně nedá pohlížet jako na nemanželské v dřívějším smyslu slova. Většinou žijí v rodině s oběma nesezdanými rodiči.

I když se o minulých letech hovořilo jako o 'babyboomu', podle odborníků to tak nebylo. Aby se totiž počet obyvatel Česka zachoval, měla by žena v průměru přivést na svět 2,1 dítěte. Loni toto číslo u českých žen činilo jen 1,5 dítěte a letos ještě kleslo.

I přes pokles porodnosti se počet obyvatel České republiky zvýšil o 34 tisíc. Je nás 10,5 milionu a to zejména kvůli přílivu cizinců. I jejich počet však klesá. Jak dodává Terezie Štyglerová, oproti loňsku se jich do Česka přistěhovalo dvaapůlkrát méně.

"Počty přistěhovalých se oproti předchozím letům výrazně snížily a tím se i zmenšil vliv zahraniční migrace na populačních přírůstcích. Struktura migrantů se v podstatě příliš nezměnila od předchozích let. Stále k nám nejvíce přichází občanů Ukrajiny, Ruska, Vietnamu či Slovenska."

Jitka Rychtaříková
Podle předsedkyně České demografické společnosti Jitky Rychtaříkové stojí za nižší porodností také špatná rodinná politika státu.

"Dlouhodobě se neřeší podmínky pro to jak sladit práci a rodinu, týká se to zejména žen, předškolních zařízení a podobně. Je to dlouhodobá situace, kdy se relativně zhorší podmínky pro rodiny s dětmi. Tato rodinná politika je velmi nestabilní. Jedna vláda zavede nějaké dílčí opatření, druhá ho zruší a hlavně to není celý propracovaný komplex."

Podle sociologů může za klesající porodnost i krize spojená s hrozbou nezaměstnanosti. Mít dítě totiž v české rodině, kde většinou vydělávají oba manželé, znamená ztrátu jednoho příjmu a současně nárůst výdajů o desítky tisíc ročně. Sociální nejistota navíc brzdí ochotu zakládat rodinu. Čechům a Češkám se do manželství příliš nechtělo. Od ledna do září uzavřeli 40.900 sňatků.