Kdy bude Památný den exilu?

Tomáš Grulich

Na zasedání krajanské komise Senátu 19. února se hovořilo o vzniku koordinačního orgánu pro Čechy v zahraničí, o korespondenční volbě a také o vyhlášení Památného dne exilu.

Předseda senátní komise pro krajany Tomáš Grulich se vrátil k výstupům z konference o návratové politice, která se uskutečnila loni v září v Senátu. Jejím smyslem bylo posoudit, zda stojí za to vyvíjet aktivní návratovou politiku, resp. systém pobídek k tomu, aby se ti, kdo odešli do zahraničí po roce 1990, měli zájem vrátit do své rodné země. Na konferenci zazněly příspěvky od zástupců státních institucí a ministerstev, jejichž agenda se Čechů v zahraničí dotýká, i těch, kdo v zahraničí žijí. Závěr byl jednoznačný: systém návratové politiky v Česku není, respektive fungují některé jeho aspekty (například výzkumné programy pro vracející se vědce), ale není nikým koordinován - na rozdíl např. od Polska nebo některých západoevropských zemí. Proto byl znovu vznesen požadavek na zřízení úřadu nebo orgánu, který by veškerou státní agendu vůči zahraničním Čechům koordinoval a podával komplexní informace. Pro zřízení podobného úřadu se dlouhodobě vyslovují také krajané – exulanti. Jako jedna z možností se jeví zřídit takovou instituci při úřadu vlády. Senátor Grulich oznámil, že navrhne usnesení Senátu, které by vznik takového koordinačního orgánu doporučilo a následně bude doručen vládě. Většina členů krajanské komise tento krok podpořila.

Dále se debatovalo o korespondenční volbě. Komise ji při projednávání volebního zákona v minulosti navrhla už několikrát, ale v poslanecké sněmovně návrh nikdy neprošel. Senátor Jaroslav Kubera podotknul, že návrh nezíská podporu, pokud bude řešit jen korespondenční volbu pro Čechy v zahraničí, nikoli obecně pro všechny české občany. Předseda komise Grulich vyzval senátory, aby zjistili ve svých klubech, jaký je postoj k dílčí korespondenční volbě s tím, že se k této otázce komise vrátí později.

Na pořadu jednání bylo také vyhlášení Památného dne československého exilu, respektive zařazení takového dne mezi významné dny v českém kalendáři. Senátor Grulich navrhl, aby Den exilu byl připomínán 29. září, což je datum podepsání Mnichovské dohody, po kterém odešly do exilu tisíce lidí. Návrh vzbudil živou diskusi. Senátor Kubera doporučil, aby se takový den slavil 25. února, kdy se komunisté v roce 1948 chopili moci a způsobili největší exilovou vlnu v českých dějinách. Padly i další návrhy, ale senátoři se nakonec dohodli na zářijovém datu.

V závěru schůze M. Krupička informoval o letošní krajanské konferenci, která proběhne 10-12. září 2014 v nové budově Národního muzea v Praze. Téma konference je obsaženo v názvu – Krajané a čeština. Program bude časem zveřejněn na www.zahranicnicesi.com. A ještě jedna krajanská akce letošního roku: Věra Doušová oznámila, že krajanský festival, na který se sjíždějí folklorní a taneční soubory z Evropy i ze zámoří, se uskuteční v Praze 11.-13. září 2014.