Kdy opustí Knížák Národní galerii, není zatím jasné

Milan Knížák, foto: ČTK

V úterý dopoledne vydala Česká tisková kancelář zprávu, která vzbudila okamžité reakce: Milan Knížák opustí místo ředitele Národní galerie v Praze, dohodl se na tom s ministrem kultury. Kdy tedy dojde k výměně na postu ředitele této významné české kulturní instituce?

Milan Knížák,  foto: ČTK
Milan Knížák, bývalý rektor AVU, za svou více než desetiletou éru v čele Národní galerie budil pozornost odborníků i laické veřejnosti. V roce 2008 vznikla i iniciativa Čas na změnu, která požadovala vyhlášení konkurzu na místo generálního ředitele Národní galerie. K oné změně na postu by ale podle Knížáka mělo dojít až na konci roku 2011:

"Já jsem se opravdu před časem dohodl s panem ministrem, že bych odešel ke konci roku 2011, teď je začátek roku 2010, takže je poněkud předčasné o tom hovořit."

Knížák plánuje ještě dokončit řadu projektů, např. rekonstrukci Salmovského paláce.

Ministr kultury Václav Riedlbauch potvrdil, že skutečně s Milanem Knížákem o odchodu jednal a datum není jisté: "Může to být také dřív, může to být také posunuto, ale já si myslím, že to konkrétní datum ještě vyplyne z naší dohody, co ještě potřebujeme nebo nepotřebujeme, aby dodělal. Druhá věc je, že před tím, než tohle datum padne, tak já chci mít naprosto jasno, jak se bude vybírat jeho nástupce, z jakého okruhu, kdy je reálné, aby byl instalován"

Jiří David
Milan Knížák ve funkci generálního ředitele Národní galerie měl a stále má řadu kritiků. Jedním z nich je výtvarník a iniciátor petice Čas na změnu Jiří David v České televizi uvedl, co považuje za Knížákův největší klad:

"Dokázal v určitých situacích vylobboval na politicích určité peníze na projekty, které měly své odůvodnění. Jeho největší chyba je podle mého to, že není jako ředitel schopen s tou institucí, kterou vede, obstát v mezinárodní konkurenci."

Ministerstvo kultury nyní prověřuje dlouhodobé mandáty ředitelů svých příspěvkových organizací, tedy i Knížáka. Jeho práce byla podle NG kladně hodnocena. Šéfy příspěvkových organizací posuzuje speciální komise.

Národní galerie
V České televizi ministr Riedlbauch dodal: "To je součásti zhodnocení činnosti institucí, není to zdaleka jen Národní galerie, ale my všichni víme, že pan Knížák je osobnost, která poutá vůbec největší pozornost. On je jeden z pěti, kteří už proběhli tím zhodnocením."

Zatím je jasné, že na další tři roky bude v čele Národního muzea stát Michal Lukeš. Než vyprší mandát úřednické vlády, chce ministr posoudit ještě šéfy Uměleckoprůmyslového muzea, Národního filmového archivu a Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici.