Riedlbauch se rozhodl nového ředitele NG nejmenovat

Dlouholetí kritikové Milana Knížáka v čele Národní galerie budou zřejmě zklamáni. Ministr kultury Václav Riedlbauch, který dokázal ve zkráceném funkčním období nastartovat celý proces výměny ve vedení galerie, těsně před jmenování nového ředitele proces zastavil. V době kdy se formuje nová vláda, hodlá konečné rozhodnutí ponechat na svém nástupci.

Protože Milan Knížák letos oslavil 70. narozeniny, rozhodl se ministr Riedlbauch v únoru vyhlásit konkurz. Chtěl vědět, jak bude jedna z největších příspěvkových organizací ministerstva pokračovat dál. Zúčastnil se ho také současný ředitel Knížák. Odborná komise zhodnotila došlé přihlášky a navrhla ministrovi jako nejvhodnějšího kandidáta Jiřího Fajta, bývalého šéfa Sbírky starého umění NG. Riedlbauch přesto ještě osobně všechny přihlášky prošel a v průběhu sedmi týdnů vyhodnocoval vlastní stanovisko. Rozhodoval se mezi Jiřím Fajtem, ekonomem Vladimírem Röslem a ředitelem Moravské galerie Brno Markem Pokorným. Začátkem tohoto týdne ale premiér vyzval členy vlády, aby do konce svých funkčních období už neprováděli žádné personální změny.

Václav Riedlbauch,  foto: ČTK
"Říkal, že mi nemůže bránit, jen mě žádal, abych ty věci ještě přehodnotil. A měl jsem ještě velmi důležité telefonáty dnes dopoledne s žádostí, abych nekomplikoval situaci svému nástupci, který přijde velmi brzy. Po opravdu důkladných úvahách jsem se rozhodl, že dokončíme výběrové řízení, protože je už zpracováno a já ho dokončím, a jak se odborně říká: s mašličkou to předám svému nástupci, s tím že mu doporučuji ona tři jména Fajt - Pokorný - Rösl,"

uvedl Riedlbauch ve čtvrtek. Nový ministr by měl podle něj ředitele vybrat do konce letošního roku a jmenovat během příštího roku. Pokud nikoho z navržených nevybere, může vypsat konkurz nový.

Proces rozhodování se při vnějším pohledu nejvíc zdržel v posledních sedmi týdnech, kdy ministr prováděl doplňkové osobní konzultace.

"Je to svým způsobem osobní prohra, protože jsem chtěl to rozhodnutí dnes vyhlásit a provést. To přiznávám. Rád bych to býval dokončil,"

dodal. Členové výběrové komise ve většině ministrovi navrhovali, aby přes doporučení premiéra Fischera přesto nového ředitele jmenoval. Předseda komise, děkan Filosofické fakulty Univerzity karlovy Michal Stehlík ale postup ministra schvaluje:

"Musím to jenom chápat. Pokud se situace doatala do téhle fáze, tak jakkoliv nemusím souhlasit, že rozhodnutí nepadlo předtím, tak teď jednoznačně souhlasím, je to logická reakce a osobně bych asi nejednal jinak."

Riedlbauch vysvětluje, proč přenechává dokončení procesu svému nástupci, přestože není jasné, kdo to bude a jaký bude mít na celou věc názor:

"Rozhodnutí za něj činit prostě nechci. Já bych to mohl udělat, ale co když přijde nový ministr a řekne, že s tím nesouhlasí a toho dotyčného zase bude odvolávat, to je taková divná šmouha, bylo by to podle mě daleko horší. To je ten důvod."

Riedlbauch popřel, že by na něj premiér nebo kdokoli jiný vyvíjel nátlak, aby rozhodnutí odložil. Podle něj bude nový ministr v každém případě muset řešit budoucnost Národní galerie a bude se potýkat se stejným problémem. Volných schopných manažerů nebude k dispozici víc, než jich bylo v tomto výběrovém řízení, takže odvedená práce nepadne pod stůl.

V hodnocení výběrové komise dopadl nejlépe Jiří Fajt. Za ním byl kurátor Richard Drury, ředitel Moravské galerie Marek Pokorný, na čtvrtém místě mediavelista Vít Vlnas, na pátém Vladimír Rösel a na šestém Milan Knížák. Mezi prvními si ministr už definitivního nového ředitele vybral, volbu ale už nebude zveřejňovat.

"Já jsem se rozhodl, ale v tuto chvíli nechci svého favorita zveřejňovat, protože to by nebylo fér. Jestliže dávám novému ministru možnost vybrat si ze tří, tak teď nebudu jednoho favorizovat."