Klaus: euroústava ohrožuje svobodu a prosperitu

Václav Klaus

Prezident Václav Klaus opětovně kritizoval projekt Evropské ústavy i další integracii uvnitř Evropské unie. Podle něj tento proces ohrožuje demokracii a prosperitu jednotlivých členských zemí. Je to výhra europeistů a porážka Evropy, prohlásil už před časem Klaus. Jeho nejnovější vystoupení shrnuje Jaromír Marek.

Klaus je tradičním odpůrcem evropské integrace. Nevynechá takřka žádnou příležitost toto téma akcentovat a to jak doma tak v zahraničí. Naposledy o rizicích integrace hovořil například na konferenci Evropské fórum Berlín, při své návštěvě Sofie nebo tento týden na Karlově či Masarykově univerzitě.

"Vidím v Evropě celou řadu problémů, které se neřeší a řešíme jiné věci. Mně jde o svobodu, demokracii a prosperitu v Evropě a mám strach, že kroky jako je evropské ústava tyto hodnoty ohrožují. Jsou ohrožovány tím, co říkám evropeismus, který je ztělesněn v Evropské ústavě. Mně se to velmi týká."

V České republice je však Klausův hlas poněkud osamocený, podobná stanoviska zastává především opoziční ODS, jejíž je Klaus čestným předsedou. Premiér Gross patří spíše mezi příznivce evropské integrace. Klaus sám tvrdí, že jeho hlas však není v evropském kontextu osamocen. Konkrétní spojence však neuvedl.

"Evropa není schopna unést jednosměrný pohyb. Necituji často Masaryka, ale vzpomínám na jeden jeho text, ve kterém odpovídá na otázku, zda je možné další sjednocování Evropy. Masaryk tam říká, že Evropa je křehká věc, ve které se nepřetržitě prolínají dvě tendence: sjednocovací a autonomizační. Jádro a kouzlo Evropy, její specifičnosti spočívá v tom, že se zde tyto dvě tendence nepřetržitě střetávají. Jakmile převládne jedna, nastartují se vnitřní síly, které vyvolají opačnou tendenci. To je velmi optimistický předpoklad, který sdílím. To kyvadlo se v poslední době otáčí. Já nemám sílu ono kyvadlo rozhoupat, ale ono se hnulo a já mohu pomoci urychlit jeho pohyb."

Češi se zatím nerozhodli, jak by ratifikace evropské ústavy měla proběhnout. Většina politiků je zatím pro lidový plebiscit. Senátoři se ale před několika týdny přiklonili k tomu, aby o dokumentu rozhodoval pouze parlament. Rozpory panují i kolem termínu případného referenda. Premiér Gross chce, aby se uskutečnilo současně s volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2006. Opozice navrhuje už konec roku 2005. Bývalý český eurokomisař Pavel Telička v této souvislosti připustil, že v Bruselu je Česko vnímáno jako "riziková" zem?. Existují totiž obavy, že by právě Češi mohli dokument odmítnout.