Knihovníci pozvali čtenáře do knihoven na Týden čtení

tyden_cteni09.jpg

Ve veřejných knihovnách po celé České republice probíhá v těchto dnech Týden čtení. Akci už podruhé vyhlásil Svaz knihovníků a informačních pracovníků na podporu klasického čtení z knih. Knihovny připravily desítky akcí pro dospělé čtenáře i pro děti. Podrobněji teď Milena Štráfeldová:

Březen, kdysi tradiční měsíc knihy, se v uplynulém desetiletí změnil na měsíc internetu. Knihovníci tak chtěli práci s počítačem a internetem zpřístupnit co nejširší veřejnosti.

"Všichni se věnujeme informačním technologiím a trošku zase zapomínáme na tištěné slovo. A odborníci na výchovu bijí na poplach, protože děti se vlastně neumí vyjadřovat. Neumí pořádně mluvit,"

vysvětluje vedoucí Městské knihovny v Roudnici nad Labem Lenka Ječná jeden z důvodů, proč se knihovníci rozhodli vrátit k propagaci čtení z knih. Vyhlásili proto Týden čtení:

"Je to týden, kdy se bude o něco více číst. A bude se v knihovnách o něco více číst nahlas. Většina knihoven si vybírá oblíbené knihy čtenářů i knihovnic a z těchto knih se čte. Čte se na pokračování, čte se non-stop, čte se večer, čte se ráno. Různé knihovny pojímají tuto akci různě,"

uvádí tajemnice Svazu knihovníků a informačních pracovníků Zlata Houšková.

"Například se mi moc líbí akce táborské knihovny, která v tomto týdnu vyzývá, aby jí všichni napsali, kterou knihu postrádají ve fondu. To znamená, aby dali tipy na to, co je zapotřebí do knihovny doplnit."

V roudnické knihovně připravili na Týden čtení hned několik akcí. Bylo mezi nimi například čtení pro nejmenší v pořadu Celé Česko čte dětem, na školní děti čekal Čtecí maratón a nechybělo ani setkání s autory:

/Ječná/ "Naše knihovna pořádá pravidelně autorská čtení a já se snažím zvát sem nejenom známé autory, ale i ty méně známé. Lidi se nestydí se těch autorů ptát na věci, které by se jinak ani nedozvěděli. A velice se mi líbí, že chodí i mladší ročníky. Není to jenom pro ty starší, kteří jsou ještě zvyklí pravidelně číst."

Autorská čtení a besedy se spisovateli si na Týden čtení naplánovali například i v Městské knihovně Kolín. Potvrzuje to její ředitel Pavel Kárník:

"Děláme každý týden minimálně jednu až dvě akce. Jsou to besedy, dnes máme autorské čtení s paní Niklovou, která ve svých dvaasedmdesáti letech navštívila Nový Zéland a napsala o tom poutavý cestopis."

I v kolínské knihovně se soustředí na práci s dětmi. Už rok k tomu mají mnohem lepší podmínky:

"My jsme loni díky automobilce TPCA přestavěli dětské oddělení, rozšířili a zmodernizovali jsme služby, takže nejmodernější výpočetní techniku, která je v knihovně, máme v dětském oddělení. Dětí máme kupodivu v současné době dost."

Vedle Týdne čtení se Svaz knihovníků a informačních pracovníků podílí i na další akci. Spolu s Českou televizí, Českým rozhlasem a Svazem českých knihkupců a nakladatelů hledá "Knihu mého srdce", nejoblíbenější knihu českých čtenářů.