Knihovny lákají nové čtenáře, hlavně děti

0:00
/
0:00

Výstavy, autorská čtení, bezplatný přístup na internet, ale i amnestie pro nepořádné čtenáře, kteří zapomněli vrátit vypůjčené knihy - to vše nabízí právě probíhající Týden knihoven. Zapojily se do něj stovky knihoven po celé České republice. Širokou nabídkou programů se snaží přilákat nové čtenáře, hlavně děti a mládež. Více už Milena Štráfeldová:

Knihovna v Kostomlatech pod Milešovkou
Týden knihoven probíhá v Česku už podeváté a postupně se rozrostl na největší knihovnickou akci roku. Jak říká Vít Richter z pořádajícího Svazu knihovníků a informačních pracovníků, letos se k němu přihlásilo více než čtyři sta knihoven.

"V průběhu týdne by chtěly představit své tradiční a nové služby. V pondělí vždycky začínáme takzvaným Velkým říjnovým společným čtením, kde knihovny vyzvou veřejnost, aby si lidé přinesli do knihovny nějakou oblíbenou knihu a veřejně ji přečetli."

Letos se v mnoha knihovnách četla Babička Boženy Němcové. Jedna z nejoblíbenějších knih české literatury totiž vyšla právě před sto padesáti lety. Také v anketách mezi čtenáři se umístila na jednom z předních míst: po Harry Potterovi, Pánu prstenů, bibli a Jirotkově Saturninovi obsadila páté místo. Z Babičky se při zahájení Týdne knihoven četlo i v budově Českého rozhlasu:

"Dávno, dávno již tomu, co jsem posledně se dívala do té milé, mírné tváře, co jsem zulíbala to bledé líce plné vrásků, nahlížela do modrého oka, v němž se jevilo tolik dobroty a lásky. Dávno tomu, co mne posledně žehnaly staré její ruce."

Mottem letošního ročníku Týdne knihoven jsou Velcí a malí Čechové. Knihovny tak reagují na nedávnou soutěž České televize o největšího Čecha.

"Chtěli jsme tak trošku povzbudit i menší Čechy v regionech. Každý region vlastně má svého velkého Čecha, tak aby v průběhu Týdne knihoven mohly knihovny představit regionální autory a osobnosti,"

dodává Vít Richter. Jedním z hlavních cílů Týdne knihoven je přivést do knihovny i malé čtenáře. Knihovníci pro ně připravili řadu akcí: čtení pohádek, besedy se spisovateli, čtenářské soutěže, divadelní představení nebo například lampiónový průvod inspirovaný 40. narozeninami televizního Večerníčka. Ten projde v pátek Uherským Hradištěm, které má jeden unikát: do zdejší knihovny se jako její čtenáři zapsalo 35 procent obyvatel města. Celorepublikový průměr je přitom patnáct procent. V uherskohradišťské knihovně jsou v tomto týdnu připraveny i další programy:

"Kromě pořadu o Babičce, který bude pokračovat čtením celý týden, připravila naše knihovna mailování pro maminky. Je to kurz e-mailové pošty a internetu. Nebo mailování pro babičky, což jsou lekce počítačové informatiky pro babičky,"

řekla Hana Hanáčková z dětského oddělení zdejší knihovny. Jsou ovšem i knihovny, které se do Týdne knihoven nehlásí. Jednou z nich je podle jejího ředitele Tomáše Ondráška mostecká knihovna:

"Městská knihovna Most má poměrně zvláštní přístup k Týdnu knihoven, protože my se snažíme Týden knihoven slavit celý rok. Máme celoročně spoustu akcí, počínaje bezplatným internetem přes množství výstav a akcí. Myslíme si, že Týden knihoven je příliš krátká doba na to, abychom upozornili, co všechno umíme a co všechno se v knihovně dá nalézt."

Podle Svazu knihovníků a informačních pracovníků počty zaregistrovaných čtenářů v posledních letech trvale stoupají. V loňském roce knihovny navštívilo 21 milionů čtenářů a domů si odnesli 73 milionů výpůjček. Česká republika má také jednu z nejhustších sítí knihoven v Evropě. Jen veřejných knihoven je kolem šesti tisíc, to znamená, že knihovna je téměř v každé obci. Je to mimo jiné i důsledek knihovnického zákona z roku 1919, který prosadil T. G. Masaryk.