Koaliční jednání ani schůzka se Zemanem zásadní posun nepřinesly

Koaliční jednání ani večerní setkání prezidenta Miloše Zemana se zástupci koaličních stran nepřineslo do vládní krize žádný zásadní posun. Ani jedna z vládních stran nechce kvůli navrhovanému odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) vypovědět koaliční smlouvu, ačkoliv ANO k tomuto kroku bez úspěchu vyzvalo ČSSD. Premiér Sobotka uvedl, že on a jeho spolupracovníci se o pozvání na večerní schůzku dozvěděli z textových zpráv na letišti krátce před odletem do Lucemburska. Zeman měl od pátku k dispozici řadu dní, kdy mohl svolat schůzku šéfů vládních stran, vybral si ale jediný den, kdy je předseda vlády v zahraničí, doplnil v Lucemburku Sobotka. Zopakoval, že je připraven podat k Ústavnímu soudu kompetenční žalobu, pokud Zeman neodvolá Babiše z vlády ani po svém návratu z Číny.

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš opakovaně veřejně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů, uvedla Sněmovna. Navíc vyzvala prezidenta Miloše Zemana, aby důsledně a bez zbytečného odkladu dodržoval ústavu. Diskuse trvala skoro osm hodin. Poslanci na základě nahrávek uveřejněných v posledních dnech na anonymním twitterovém účtu skupiny, jež si říká Julius Šuman, vyčítají Babišovi ovlivňování médií, která dříve vlastnil, či neoprávněný přístup k informacím z probíhajícího policejního vyšetřování. Babiš vystoupil brzy po začátku schůze a označil ji za další pokus o svou "popravu v přímém přenosu", kterou organizují tradiční politické strany.

Na Václavském náměstí v centru Prahy se sešlo odhadem zhruba 20.000 lidí na demonstraci proti ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi. Cílem akce bylo vznést požadavek, aby byl Babiš odvolán z funkce a aby po něm ministerské místo nezastával nikdo z hnutí ANO. Organizátoři také chtějí, aby Zeman odstoupil z funkce, protože řádně neplní svoje povinnosti. Kromě metropole se protest konal i v Olomouci, Plzni, Českých Budějovicích, Liberci, Brně a Zlíně. I do těchto měst dorazily stovky protestujících.