Koaliční program budoucí vlády je na světě

Jiří Pehe, foto: www.pehe.cz

Vyjednavači vládní koalice, tedy sociálních demokratů, lidovců a unionistů, se v úterý shodli na základních pilířích koaličního programu, který už teď budou jen dolaďovat. Jak po jednání sdělil premiér Stanislav Gross, program zahrnuje ochranu národních zájmů země v rámci Evropské unie, obranu proti terorismu, urychlení hospodářského růstu, podporu rodin s dětmi, podporu vzdělanosti, boj s nezaměstnaností, s korupcí a šedou ekonomikou a podporu venkova. O tomto programu, ale i o možném způsobu vládnutí nového kabinetu s politologem Jiřím Pehe telefonicky hovořil Josef Kubeczka.

Překvapil Vás některý z bodů koaličního programu?

"Myslím si, že ten program v celku navazuje na program Vladimíra Špidly a nejsem překvapen, že tomu tak je, protože by bylo velmi podivné, kdyby se koalice, která v podstatě vznikla na stejných základech a je sestavena ze stejných stran, nějakým způsobem výrazně lišila od té předešlé i programově. Myslím si také, že dojde k některým menším posunům, spíše významovým. Zdá se mi, že takovým nejkontroverznějším bodem se může poměrně překvapivě stát zahraniční politika, kde, jak se zdá, to levicové křídlo sociální demokracie je nespokojeno s dosavadní zahraniční politikou Cyrila Svobody, kterou vidí jako příliš proamerickou. Koneckonců odstranění Svobody by se asi hodilo i Miroslavu Kalouskovi, který ještě stále považuje Cyrila Svobodu za svého hlavního soka v lidové straně. Myslím si tedy, že pokud dojde k nějakému výraznému posunu, může se tak stát v oblasti zahraničních věcí. Nemyslím si ale, že dojde k výraznému posunu, pokud jde o reformy finančního systému, boj s šedou ekonomikou, vzdělání a podobně."

Lídři stran vládní koalice se zatím neshodli na rozložení sil a obsazení resortů v budoucí vládě. Nový premiér Stanislav Gross to ale jako problém nevidí a soudí, že jasno by mohlo být do konce týdne. Myslíte si, že by mu v tom mohla pomoci setkání se zástupci vědy a vysokého školství a poté i průmyslu a dopravy, která absolvoval bezprostředně po úterních koaličních jednáních?

Nově jmenovaný premiér Stanislav Gross,  foto: ČTK
"Je určitě dobře, že se Stanislav Gross setkal se zástupci vědy, školství i průmyslu, nicméně si myslím, že vyjednávání o jednotlivých resortech bude spíše záležitostí těch tří koaličních stran a toho, jakou mají vyjednávací pozici a sílu. Žádná z těchto stran nemůže zajít příliš daleko, protože by to mohlo znamenat krach celých rozhovorů. Všichni vědí, že mají poměrně malý manévrovací prostor, a tak si myslím, že se nakonec tyto strany dohodnou. Ještě několik dnů asi budeme slyšet, že ta či ona strana nemůže ustoupit od toho či onoho, nebo přijmout to či ono, ale nakonec se dohodnou, protože koneckonců se už dohodly."

V čem se podle Vás bude lišit způsob vládnutí nové Grossovy vlády od té předchozí, vedené Vladimírem Špidlou?

"Myslím si, že Stanislav Gross se bude lišit od Vladimíra Špidly, a to v tom, že on je mnohem komunikativnějším politikem, který klade mnohem větší důraz na nacházení kompromisů. Má to snazší než Vladimír Špidla už v tom, že to není politik, který má nějaké velmi silné vize, není to politický vizionář. Je to politik velmi pragmatický a bude se snažit hledat konsensus. On se bude jistě setkávat s představiteli nejrůznějších společenských organizací, ale bude také mnohem vstřícnější vůči opozici a bude se snažit vtáhnout politickou opozici do politického rozhodování. Tím se podle mého názoru bude jeho politický styl zásadně lišit od stylu Vladimíra Špidly,"

soudí politolog Jiří Pehe.