Kocáb za zelené do Senátu

Michal Kocáb
0:00
/
0:00

Hudebník Michael Kocáb v neděli potvrdil, že bude kandidovat za Stranu zelených do Senátu v Praze 1. Uvedl, že ho ohledně voleb oslovil předseda zelených Martin Bursík a kandidaturu mu prý doporučil mimo jiné i exprezident Václav Havel. Svou kandidaturu však podmínil neměnností směru politiky zelených.

Michal Kocáb
Michael Kocáb vystřídal na senátní kandidátce Strany zelených nemocného bojovníka za práva homosexuálů Jiřího Hromadu. Čtyřiapadesátiletý někdejší externí konzultant bývalého prezidenta a předseda parlamentní komise, která od října 1990 do července 1991 dohlížela na odsun sovětských vojsk z Československa, by v politice nebyl nováčkem. Jak sám řekl, o politické dění se neustále zajímá:

"Patřím mezi těch pár fanatiků, kteří po nocích sledují jednání Poslanecké sněmovny a Senátu. Takže je svým způsobem jedno, jestli sedím u televize, nebo bych seděl eventuálně v Senátu."

Pokud by se však Strana zelených po zářijovém sjezdu pod případným vedením Dany Kuchtové odklonila výrazně doleva, kandidaturu by stáhl. Michael Kocáb zdůraznil, že mu vyhovuje směr, který udává předseda Martin Bursík:

"V případě, že by Martin Bursík neobhájil svoji pozici, což ovšem nepředpokládám, tak pak by záleželo na paní Kuchtové, jestli by tu stranu posunula doleva. Já bych prostě tu svoji kandidaturu ukončil."

Martin Bursík
Dana Kuchtová se rozhodla, že na zářijovém sjezdu bude proti Bursíkovi kandidovat na šéfku zelených. K celé situaci České televizi řekla:

"Vysvětlila jsem to, že nehodlám vystupovat z koalice, že hodlám jednat, a že můj příklon doleva, který neustále opakovaně představuje Martin Bursík jako faktum, není pravda."

Se senátní nominací Michael Kocáb souhlasil, protože podporuje současné pojetí politiky zelených a "95 procent jejího programu". Doufá také, že před českým předsednictvím v Evropské unii nezačne mít křehká vládní koalice nějaké těžkosti. Jako další důvod kandidatury Michael Kocáb zmínil hrozby ze strany Ruska týkající se možného umístění amerického radaru na českém území. "Nejdříve jsem byl proti (radaru). Na základě ruské reakce jsem názor změnil, protože jsem si uvědomil, že se dokončuje...nové rozdělení v Evropě. A ten radar vyjadřuje to, že k nim opravdu už nepatříme. Vyjadřuje víc než vstup do NATO,"řekl Kocáb. Za určitých podmínek podporuje umístění radaru v Česku. Protiraketový štít podle něj například musí chtít američtí republikáni i demokraté a na radarové základně by nesměli být ruští pozorovatelé.

Spolu s Michaelem Kocábem se budou v Praze 1 ucházet o senátní křeslo také například onkolog Pavel Klener za lidovce či ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz za ODS.