Komentátor: Výsledky řeckých voleb jsou pro ČR příznivé

Foto: ČTK

I když Česko není zemí se společnou evropskou měnou, stále sleduje situaci v povolebním Řecku. Víkendové hlasování tam rozhodovalo především o postoji Řeků k ekonomickým reformám a o tom, zda bude dál přijímat mezinárodní pomoc. Výsledek Evropa přivítala, protože Řecko se pravděpodobně vyhne vystoupení z eurozóny, které by mohlo způsobit potíže i České republice.

Foto: ČTK
V řeckých volbách zvítězila strana Nová demokracie, která získala téměř 30 procent hlasů. Na druhém místě skončila koalice radikální levice SYRIZA s necelými 27 procenty. Většinu tak získaly strany podporující zahraniční záchranný finanční program. Lídři Evropské unie v reakci na hlasování hovořili o odvaze Řeků, kteří si vybrali zachování budoucnosti své země v eurozóně. Výsledek je podle komentátora týdeníku Respekt Jana Macháčka povzbudivý i pro Česko.

"Ekonomové často říkají, že by Řecko mělo odejít z eurozóny, že se vůbec nic nestane a že by mělo zavést drachmu a devalvovat. Myslím si, že by ta země byla skutečně uvržena do velkého chaosu a navíc důsledky pro celou eurozónu by mohly být velmi negativní z hlediska paniky, alespoň z krátkodobého pohledu. Obecně nevím, proč by mělo být v zájmu České republiky, aby se nějakým způsobem prohluboval chaos v eurozóně."

Krize eurozóny nemá žádné dobré řešení, řekl český prezident Václav Klaus. Řekové podle něj neměli euro přijmout a teď jsou obětí současných potíží společné měny. Podle šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga z TOP 09 by návrat k drachmě by zřejmě Řecku moc nepomohl. Pokud by Řecko skutečně upustilo eurozónu, Česka by se to určitě dotklo, byť nepřímo, upozorňuje Jan Macháček.

"Samozřejmě by se to projevilo krátkodobě i střednědobě ve velmi negativním ekonomickém výhledu pro ty státy, které byly dosud zdravé, to znamená pro Německo, kdy by byl ochromen i finanční sektor. Protože Česká republika je zcela provázána s německou ekonomikou, tak jakýkoli negativní vliv na německou ekonomiku se samozřejmě promítá okamžitě i do České republiky."

Jak ale dodává Jan Macháček, přímé ekonomické zájmy Česká republika v Řecku nemá.

"Ekonomiky vůbec nejsou nijak propojené. Žádné hospodářské zájmy tam nemáme. Češi tam v podstatě jenom jezdí na dovolenou. Efekt toho bych nepřeceňoval."

Dobře přijímané výsledky řeckých voleb ale podle něj neznamenají, že se země rychle dostane z ekonomických problémů, které mohou mít vliv na celou Evropskou unii.

"Výsledky jsou o něco lepší, než se čekalo. Obecně se předpokládalo, že výsledek může být mnohem horší a že Řecko se ocitne v chaosu a bude odříznuto od té pomoci a bude mu i naznačeno, aby z eurozóny odešlo. To se zatím konat nebude, nicméně výsledky voleb neznamenají, že by se nějak zlepšila hospodářská situace v Řecku. Ta se určitě nezlepší mnoho let."

Foto: ČTK
Pražská burza na výsledek řeckých voleb zareagovala pozitivně. Do nového týdne vstoupila čtvrtým růstem v řadě. I ostatní trhy výsledky řeckého hlasování vesměs přivítaly. Evropská komise i ministři financí států eurozóny jsou ale zatím opatrní v přesném hodnocení dopadů hlasování řeckých voličů. V Řecku se ale stále dají čekat nepokoje a ani dopad na eurozónu se nedá přesně určit. Podobně jako pád americké banky, který stál na počátku ekonomické krize, říká Jan Macháček.

"Jeden názor říká, že zatímco pád Lehman Brothers nikdo nečekal, tak o pádu Řecka se už několik let spekuluje. Nemůže to tedy být žádné překvapení pro trhy a mohlo by to proběhnout úplně bez problému. Druhý názor říká, že by systémové dopady by byly ještě daleko horší, než třeba v případě Lehman Brothers, protože investoři by úplně uprchli od rizika - to znamená, že by úplně opustili španělské, italské a nevím jaké dluhopisy."