Konference Krajané a otázka identity 28.-30. 9. 2016

Karel Kühnl připomněl byrokratické peripetie při studiu a získávání českého občanství na příkladu vlastní rodiny, s níž žil ve třech zemích

Ve středu 28. září v Praze v nové budově Národního muzea začíná konference Krajané a otázka identity. Jak téma napovídá, účastníci z řad krajanů i hostů se budou snažit odpovědět na otázky: Má identita v době globalizace smysl? Identifikují se všichni krajané s českou vlastí, národem a jazykem? Existuje dvojí identita? Jak je to u nejmladších generací zahraničních Čechů? A jak to bude za 50 let?

Letošní konference je už 9. mezinárodním setkáním krajanů od roku 1998. Dosud je zaregistrováno přes 100 zahraničních Čechů z téměř 20 zemí celého světa a hosté. Mezi ty budou patřit bývalý český premiér Petr Pithart, první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, náměstek ministra zahraničí Václav Kolaja, předseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Ján Varšo, generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš, předseda Senátní komise pro krajany Tomáš Grulich, zmocněnec ministerstva zahraniční pro krajany Jaroslav Kantůrek a další.

Představí se také nová čestná předsedkyně Mezinárodního koordinačního výboru zahraničních Čechů Eliška Hašková Coolidge. K finančnímu a organizačnímu zajištění konference kromě jmenovaných institucí přispěly také Český rozhlas Radio Praha, Národní archiv a Národní technické muzeum.

Přednáškový sál v nové budově Národního muzea | foto: Miloš Turek

V úvodu konference budou předána Ocenění za dlouholetou činnost pro krajanské komunity. Mezi oceněnými budou např. Michael Klimesh, organizátor vzpomínkových akcí na Antonína Dvořáka v americkém Spillville, nebo Ivan Latko, zakladatel a předseda aktivního Klubu T. G. Masaryka v ukrajinském Užhorodě. První dva dny konference budou jednací, třetí jen je pro účastníky připraven kulturní program. Podrobný program naleznete na www.zahranicnicesi.com. Stále je možnost se zaregistrovat. Těšíme se na vaši účast.