Kontroverzní Bátora přece jen na ministerstvo nastoupil

Ladislav Bátora, foto: ČTK

Kontroverzní Ladislav Bátora bude přeci jen působit na ministerstvu školství. Ministr Josef Dobeš ho jmenoval svým ekonomickým poradcem. Jeho úkolem má být optimalizace ekonomického fungování úřadu. O Bátorově angažmána ministerstvu se mluví už víc než měsíc, první informace vyvolaly velkou vlnu nevole kvůli Bátorově inklinaci k extremistickým hnutím. Poté se ho veřejně zastal prezident republiky Václav Klaus.

Ladislav Bátora,  foto: ČTK
V roce 2006 byl Ladislav Bátora lídrem kandidátky krajně pravicové Národní strany na Vysočině. Dnes neexistující strana se stavěla proti cizincům a Romům. V současnosti Bátora působí jako předseda konzervativní iniciativy D.O.S.T. která se deklaruje jako občanské sdružení pro podporu občanských práv a svobod i tradičních hodnot české kultury a státnosti. Iniciativa mimo jiné podporovala prezidenta Václava Klause v odporu proti lisabonské smlouvě, odmítá některou agendu EU a například se postavila proti výuce sexuální výchovy na školách.

Ministr Dobeš si ho mezi své spolupracovníky vybral na doporučení poradce prezidenta republiky Petra Hájka. Původně ho ohlásil jako svého náměstka. Pak mu svěřil místo poradce.

"Já jsem nějakou dobu hledal doplnění týmu poradců o další ekonomy. Pan Bátora není jediným ekonomem a člověkem z této branže. Byl mi doporuičen, nebudu zastírat, že mi byl doporučen člověkem, kterého si vcelku vážím, panem Hájkem z Hradu. Takže jsem se pro pana Bátoru rozhodl na základě tohoto doporučení,"

Josef Dobeš,  foto: ČTK
vysvětlil Dobeš. Už před měsícem se ale zvedla vlna kritiky, která začala ve vysokoškolském a akademickém prostředí. Bátora později ve vysílání Českého rozhlasu uvedl, že se stal obětí mediálního lynče a že k nespravedlivému pronásledování se prý přidal i premiér Petr Nečas, který prohlásil:

"Člověk, který kandidoval za Národní stranu, v administrativě, v jejímž čele stojím jako předseda vlády, nemá místo. Za tím si stojím."

Bátory se tehdy zastal prezident Václav Klaus. Deník Právo otiskl článek, ve kterém Klaus mj. srovnal veřejnou nevoli proti Bátorovi s hilsneriádou. "Pořád jsem věřil, že žiju v primárně demokratické společnosti, ale přibývá signálů, že tomu tak není," uvedl. Přestože Bátoru prý osobně nezná, pokádá ho za "hluboce konzervativního" člověka a sympatizuje s jeho myšlenkami, například s jeho kritikou Evropské unie.

Ministr Dobeš je přesvědčen, že Bátorovy názory nejsou extremistické:

Václav Klaus  (vlevo) a Ladislav Bátora,  foto: Parlamentní listy
"S panem Bátorou jsem měl několik setkání a platí, co jsem řekl: nemohl bych spolupracovat s člověkem, který má extremistické názory. To pan Bátora není. O tom jsem se s ním speciálně bavil a není tomu tak. Má ekonomické vzdělání a jeho životopis mi skýtá záruku, že to je člověk, který nebude mít strach pustit se se mnou do dalšího souboje o peníze a úspory."

Pokud bude Bátora „jen" ekonomickým poradcem Josefa Dobeše, ani předseda vlády nebude proti tomu.

Dříve i dnes Bátoru kritizoval například děkan Filosofické fakulty Michal Stehlík, podle nějž není možné, aby člověk, který kandidoval za extremistickou stranu, působil ve školství:

"V rámci rozhovoru nelze tuto věc posuzovat. Tato kandidatura je pro mě osobně zásadním přešlapem pro fungování ve vzdělávacím systému."

Podobný názor má i předseda jihomoravské TOP 09 Jan Vitula:

Jan Vitula
"Řekl bych, že u ministerstva školství, které má na statrosti vzdělávání mladé generace, je to obzvlášť citlivá záležitost. Domnívám se, že tady by bylo víc na místě přemýšlet nad takovýmto jmenováním."

Vitula se také domnívá, že ministr Dobeš přijal Bátoru proto, že chce mít dobré vztahy s prezidentem Václavem Klausem. Stínová ministryně školství Vlasta Bohdalová z ČSSD tvrdí, že Bátora nemá ani dostatek kompetencí, aby mohl zastávat funkci ekonomického poradce. Naopak školský expert ODS Walter Bartoš řekl, že ministrovo rozhodnutí respektuje.

Dobeš zároveň s Bátorou jmenoval prvním náměstkem občanského demokrata Jakuba Hodináře, který dříve působil na ministerstvu dopravy. Hodinář od března šéfoval Dobešovým poradcům, do jeho agendy budou patřit také evropské záležitosti a mezinárodní vztahy.