Kontroverzní inscenace Smetanova Dalibora v Národním divadle v Praze

Sopranistka Eva Urbanová trvá na svém rozhodnutí nevystupovat v kontroverzní inscenaci Smetanova Dalibora v Národním divadle v Praze. Za příčinu označila postup režiséra Jana Antonína Pitínského, který ve chvíli, kdy premiérové publikum po představení reagovalo odmítavě, z jeviště podle ní zbaběle utekl. Podrobnosti má Jaromír Marek.

"Neberte to tak, že jse nafoukaná primadona, že jsem udělala gesto protože jsem Urbanová a můžu si to dovolit."

Těmito slovy zahájila Eva Urbanová svoji tiskovou konferenci, tři dny po premiéře Dalibora, která vyvolala řadu negativních reakcí. Ty však podle Urbanové neměly na její rozhodnutí odstoupit z role vliv.

"Premiéra Dalibora dopadla pro nás umělce dobře, všichni jsme báječně zpívali, pan dirigent báječně dirigoval, ale ve finále jediný tvůrce, který nese ten prapor, mě zklamal. Poté co diváci projevili nevoli k jeho ztvárnění Dalibora při děkovačce odešel."

Co pobouřilo část publika i kritiků? Režisér Jan Antonín Pitínský pojal klasickou operu vskutku netradičně, prostřednictvím kulis a kostýmů přenesl děj ze středověku do současnosti a v jeho ztvárnění se objevují i homosexuální motivy. Poprask kolem premiéry však není podle šéfa opery Národního divadla Josefa Průdka vůbec naškodu.

"Nevím jak při světové premiéře, ale takovýto zájem tisku a veřejnosti je nebývalý. Lidé, kteří nikdy neslyšeli o tom, že Smetana napsal nějakého Dalibora, jsou vydráždění a ptají se, co to je za operu? Myslím si, že jsme se postarali o to, že se zvedl zájem o Bedřicha Smetanu. Jak to bude hodnoceno, jestli jsme to zakopali nebo naopak tomu pomohli a vyprovokovali další uvádění Dalibora i v jiných divadlech, to nevím. Ale byl bych rád kdyby to tak bylo."

Rovněž ředitel Národního divadla Jiří Srstka nebere spor nijak dramaticky. Jak uvedl, respektuje jak rozhodnutí Evy Urbanové dál v opeře neúčinkovat, tak podobu, kterou dal Daliborovi režisér Pitínský. Chápe i jeho reakci, kdy po premiéře neustál nevoli diváků.

"Pan režisér Jan Antonín Pitínský alias Zdeněk Petrželka je křehký člověk. Na děkovačky není zvyklý chodit ani u jiných představení. Byl u mě v kanceláři hodinu před premiérou a já jsem ho přemlouval, ať na děkovačku jde, dokonce jsem mu to i nařídil. Ovšem, když jsem mu řekl, že možná budou i rajčata, tak to ho úplně zlomilo. My jsme jej potom z toho portálu tlačili na jeviště, držel se úporně nehty portálu. Když jsme ho tam vystrčili, aby se šel klanět, byl to právě okamžik, kdy těch dvacet pět nebo třicet začalo bučet. To jej úplně zlomilo a on prostě odešel."

Nová podoba Smetanova Dalibora na reportoáru Národního divadla zústává. Evu Urbanovou však v její roli nahradí Jindřiška Rainerová.