Kostel v Emauzích po více než šedesáti letech otevřen

Bohoslužba, která po šedesátileté přestávce znovu zpřístupnila katolický kostel v Emauzích na pražském Novém Městě, foto: ČTK

V Praze byl na Velikonoční pondělí po více než šedesáti letech slavnostně otevřen klášterní kostel Panny Marie, sv. Jeronýma a českých patronů v Emauzích. Jak Pražané, tak benediktini - neboť v jejich opatství se chrám nalézá - se dočkali i vysvěcení nového oltáře.

Biskup Asztrik Varszegi,  benediktinský arciopat z maďarské Pannonhalmy,  foto: ČTK
"Jsem rád, že jste všichni přišli na znovuotevření tohoto starobylého kostela a na vysvěcení nového oltáře. Církev nesvětí věci, jen osoby. Výjimkami jsou oltář a kostel, protože jsou silným symbolem Ježíše Krista a církve."

Řekl svátečně naladěným desítkám návštěvníků v úvodu ceremonie páter Anton Otte z německé Ackermannovy obce. Kostel a vůbec celý areál má za sebou pohnutou historii: klášter v Emauzích neboli Na Slovanech založil Karel IV. jakožto středisko slovanské liturgie, téměř bez újmy přečkal několik století, až jej v roce 1941 zabrali pro německý Červený kříž nacisté. Tím začalo černé období klášterního komplexu: v únoru 1945 byl skoro zničen spojeneckými bombami, po válce začaly opravy, ale již v roce 1950 byl klášter i s duchovními vyklizen a sídlo v něm nalezla Československá akademie věd. Stát sice v roce 1990 vrátil klášter původním vlastníkům, duchovní život se Na Slovany vrací naplno až nyní, po znovuotevření a vysvěcení oltáře.

Bohoslužba,  která po šedesátileté přestávce znovu zpřístupnila katolický kostel v Emauzích na pražském Novém Městě,  foto: ČTK
Slavnostní dopolední mši sloužil v Emauzích benediktinský arciopat Asztrik Varszegi z maďarské Pannonhalmy, přítomen byl také pražský světící biskup Jaroslav Škarvada a převor opatství Vojtěch Engelhart. Pátera Engelharta, který neskrýval dojetí, jsem se zeptal, proč na původně slovansky liturgické půdě zněla v převládající míře němčina, a ne čeština:

"Proč zrovna německy? Protože německá duchovní správa má své sídlo tady u nás v Emauzích, pronajali si třetí poschodí a sídlí tady. Také proto, že tady bylo jistě mnoho Němců, kteří sem chodí na bohoslužby, ale neumí česky. A oni nám totiž také pomáhali finančně, tak to patří k poděkování."

Kromě skautů a skautek, kteří po skončení více než dvouhodinového obřadu před kostelem rozdávali koláčky, hráli úlohu krojované čestné stráže členové podskalského klubu Vltavan. Karla Novotného z Vltavanu váže k Emauzám dávná vzpomínka:

Bohoslužba,  která po šedesátileté přestávce znovu zpřístupnila katolický kostel v Emauzích na pražském Novém Městě,  foto: ČTK
"Já jsem tady totiž jako pětiletý, šestiletý pomáhal odstraňovat trosky. Po pětačtyřicátém roce byla snaha kostel obnovit, tak se tady oklepávaly cihly. Pamatuji si to proto, že při tom oklepávání mi vlétlo nějaké to zrníčko do oka. Vím, že jsem tehdy strašně brečel. Takže na to mám takovouto osobní vzpomínku."

Ať už si lidé o rekonstrukci z konce 60.let 20.století, jež dala kostelu novou formu, totiž dominantu v podobě dvou betonových věží ve tvaru křídel, myslí cokoliv, od letošního Velikonočního pondělí má kostel Panny Marie, sv.Jeronýma a českých patronů také svůj původní duchovní obsah.