Krajanské akce ve světě - BŘEZEN 2015

Sněženky

Na tomto místě zveřejňujeme seznam krajanských akcí, o nichž jsme se dozvěděli na internetu nebo přímo od krajanů. Pokud chcete zprostředkovat informaci o některé z vašich akcí, pošlete ji prosím na [email protected] nebo zanechejte vzkaz na našem facebooku.

do 16. března, VELKÁ BRITÁNIE, Londýn – výstava v British Film Institute, Southbank Centre, o díle a způsobu práce režisérky Věry Chytilové, spolu s promítáním řady jejích filmů (Ovoce stromů rajských jíme, Sedmikrásky, Skřivánci na niti, atd.) Info: BFI 020 7928 3232 a České centrum (spoluorganizátor).

do 27. března, VELKÁ BRITÁNIE, Londýn - výstava kreseb známého architekta Jana Kaplického (1937-2009) ve Front Members’ Room, Architectural Association School of Architecture, 36 Bedford Square, WC1B 3ES.

5. března, SLOVENSKO, Košice – Ema Destinová: o životě vynikající české zpěvačky a vlastenky. Pořádá Český spolek v Košicích ve svém Společenském klubu na adrese Hlavní 70, od 15 hodin.

7. března, LUCEMBURSKO, Pfaffenthal - Husitský bál. Pořádá Divadlo v Luxu u příležitosti letošního 600. výročí upálení Jana Husa. Místo konání: Sang & Klang, 33 rue Vauban, Pfaffenthal, Luxembourg. Více informací na facebooku.

Pozvánka na Husitský bál | foto: Divadlo v Luxu

8. března, RAKOUSKO, Vídeň – Divadelní spolek Vlastenecká omladina zve na Jarní čaj o páté. K tanci zahraje folklorní soubor Demižon ze Strážnice. Od 17 hodin ve velké klubovně české školy (Sebastianplatz 3)

9. března, RAKOUSKO, Vídeň – Kulturní klub v Rakousku zve na promítání filmu Díra u Hanušovic (ČR, 2014). Kinosál Českého velvyslanectví, Penzingerstr. 11-13, od 19:30.

10. března, NĚMECKO, Mnichov – 373. večer SVU Mnichov se bude věnovat Svobodným zednářům a jiným tajným společnostem v Čechách i ve světě. Uvádí Jan Gruber v rozhovoru s Karlem Pokorným. Česká katolická misie Velehrad, Dachauer Str. 23, IV. patro, od 19:30

12. března, SLOVENSKO, Košice – Český spolek v Košicích Vás zve na vlakový zájezd do Tatranské galerie. Budete mít možnost vidět výstavní projekt mezinárodního významu – litografie a díla S. Dalího, M. Chagalla. A. Deraina a jiných španělských a francouzských umělců. Pokyny organizátorů: Sraz na vlakovém nádraží v Košicích ve vestibulu 12. 3. 2015 v 7:45 hod. Cestovní lístek si koupí každý účastník sám. Návrat do Košic podle vlastního výběru rychlíku.

13. března, ŠVÝCARSKO, Bern – Sokol Bern pořádá krajanské setkání. Sraz je v půl páté jen 100 metrů od velvyslanectví ČR, ve společenském sále kostela Bruder Klaus (Segantinistrasse 26 Tram č. 7 směr Ostring, zastávka Burgernziel). Od šesté hodiny následuje promítání filmu Osmy (ČR, rež. Jiří Strach), který humornou formou líčí trampoty "nahodilého" signatáře Charty77 v době normalizace. Přihlášky zasílejte emailem na [email protected], či SMSkou na 076 571 88 23, nebo telefonicky 031 331 10 30.

19. března, SLOVENSKO, Košice – T. G. Masaryk a Slovensko - přednáška a vernisáž výstavy věnované osobnosti prvního československého prezidenta a jeho vztahu ke Slovensku. Pořádá Český spolek v Košicích ve svém Společenském klubu na adrese Hlavní 70, od 15 hodin.

20. března, ŠVÝCARSKO, Basilej – Československý spolek Domov zve na promítání filmu Láska, soudruhu (Finsko, ČR, Norsko 2013, s českými titulky). Kollegienhaus der Uni Basel, Petersplatz 1, 4003 Basel, posl. 115 od 19:30

21. března, BELGIE, Brusel – Burza knih. Pořádá krajanský spolek Beseda v prostorách Pražského domu (avenue Palmerston 16) od 16 do 17 hodin. Pokyny od organizátorů: Abychom se vyhnuli zbytečnému stěhování množství knih na burzu a zpět, zašlete prosím do 15. 3. 2015 na adresu [email protected] seznam vámi nabízených knih. Na seznamu uveďte autora a název knihy, jazyk, případně nakladatelství a rok vydání, cenu, za kterou knihu nabízíte, či zda ji věnujete na dobročinné účely. Vaše seznamy rozešleme krajanům v besední databázi a na burzu pak přinesete jen ty knihy, o které se přihlásí zájemci. Nezapomeňte v seznamu uvést i kontakty na vás, aby se zájemci mohli s vámi spojit přímo. Pokud knihy věnujete Besedě, uvádějte besední adresu v kopii korespondence se zájemci, abychom měli o prodeji knih přehled. Pokud je prodáváte na svůj účet, informujte nás pouze v případě, že knihy budete předávat na burze, abychom mohli každému zajistit dostatek místa. Výtěžek z burzy bude věnován na českou nemocnici v Pákistánu, kterou založila horolezkyně Dina Štěrbová.

Pozvánka na výstavu Tatranské galerie | foto: Tatranská Galéria

21. března, BELGIE, Brusel - Literární beseda s Milenou Štráfeldovou o její nové knize Guláš pro Masaryka. Pořádá krajanský spolek Beseda v prostorách Pražského domu (avenue Palmerston 16) od 17 do 19 hodin. Vstup je volný. Přihlášky posílejte na [email protected]

26. března, SLOVENSKO, Košice – přednáška na téma Rozpad 1. československé republiky, březen 1939, protifašistický odboj na Slovensku a účast Čechů v tomto odboji. Pořádá Český spolek v Košicích ve svém Společenském klubu na adrese Hlavní 70, od 15 hodin.

28. března, ŠVÝCARSKO, Zürich - Beseda Svatopluk Čech pořádá Oslavu 100 let od založení Svazu spolků Čechů a Slováků ve Švýcarsku. Místo konání: dům Lavaterhaus, St-Peter-Hofstatt 6, 8001 Zürich od 16 hodin.

31. března, SLOVENSKO, Bratislava – kulturní večer: Slezsko – součást České republiky – přednášející ze Slezské univerzity v Opavě. Společenský sál v budově Csemadoku na Nám. 1. máje č. 10-12, od 17 hodin.

Poslední březnový týden: Zachraň žabku – tradiční ekologická akce pro děti. Pořádá Slovensko-český klub v SR. Kontakt na organizátora: [email protected].


Detailní informace o kulturních krajanských akcích v USA, Kanadě a Mexiku naleznete na stránkách Česko-severoamerické komory pro obchod a kulturu www.czechevents.net.

klíčové slovo:
spustit audio