Královna marmelád vyráží na další expedici

Foto: Nakladatelství Mladá Fronta

Královna světové marmelády Blanka Milfaitová vyráží na další mezinárodní expedici, které dala název Ostrovní. Ze svého domova v Srní na Klatovsku se vydá na Sicílii, odkud bude pokračovat dál. Za devět měsíců chce navštívit dvanáct ostrovů v Evropě, Africe a Polynésii.

Blanka Milfaitová,  foto: ČT
Na své první expedici vařila Blanka Milfaitová marmeládu ve 40, většinou evropských a afrických, zemích. Ve Francii třeba rebarborovo-jahodovou:

"Rebarbora je příjemně nakyslá. Dá navinulou chuť, a jahody to pak udělají krásně sladké. Je to úžasná kombinace, když tam dáte ještě špetku vanilky."

Foto: ČT
Blanka Milfaitová vyhrála sedm zlatých medailí na mistrovství světa, World Marmelade Awards, a vedle tisíců lidí její marmelády snídá i anglická královna.

"Soutěž je spojená s kontraktem do královského obchodu. Odtud mám informaci, že se marmeláda dostala na královský dvůr. Bohužel nemám zpětnou vazbu, protože oni se nesmí vyjadřovat ke komerčním produktům."

Počet členů výpravy se během cesty rozroste

Foto: Nakladatelství Mladá Fronta
Blanka Milfaitová vyráží na dalekou cestu společně se svým druhem Pavlem a dcerou Eliškou. Na trase se počet členů výpravy rozroste, Blance se totiž narodí holčička.

Stejně jako na svém prvním turné chce navštívit cizí země a ochutnat tamní speciality. Z místních surovin, které nasbírá, bude vařit a následně prodávat své vyhlášené marmelády.

Na turné chce napsat druhou knihu. Její literární prvotina Příběhy obyčejné vášně se stala bestsellerem. Také novou knihu chce pojmout jako recepisný cestopis, který bude plný příběhů místních lidí.