Kristus na fresce z 15. století lisuje víno

Foto: ČTK

V Pomezí nad Ohří odhalili restaurátoři unikátní fresku - malbu Krista z 15.století. Je v původní románské kapli, která je nyní součástí obecního kostela svatého Jakuba Většího. Ježíš je tu ztvárněn zcela netradičně, jak lisuje víno.

Josefína Pekárková,  foto: ČTK
Záchrana kostela, který je dominantou obce Pomezí nad Ohří stála už kolem devíti milionů korun. Fresky, které byly v kapli objeveny jsou evropským unikátem.

"Malba vznikla před rokem 1500. Je to slohově pozdní gotika. Motiv je úplně úžasný, protože se v českých zemích v podstatě neobjevuje,"

Foto: ČTK
uvedla restaurátorka Josefína Pekárková a dodala, že hlavním motivem není Kristus na kříži, ale Kristus stojící v lisu na víno.

"Je to eucharistická mystická symbolika. Kristus je tím, kdo lisuje víno ve vinném lisu, ale sám je tím hroznem, který je lisován, v kostele se přijímá Kristova krev. Podobné zobrazení je v Čechách jenom v Emauzském klášteře."

Pod kolika vrstvami byla tato vzácná freska objevena?

"Na fresce se nachází osm, ale na některých místech deset nátěrů. Když freska vyšla z módy třeba v 17. století, tak ji přemalovali a teď po tři sta letech ji můžeme poprvé vidět. Je to moc krásná práce."

Jak je zachovalá?

"Malba je ve výborném stavu. Já viděla v Čechách pouze na několika místech takto zachovalou gotickou malbu. Je úžasné, že se dochovaly nádherně detaily očí a prstů. Kristus vypadá jako kdyby ho namalovali včera."

Foto: ČTK
Jak velká část fresky už je odkrytá? Bude se odkrývat celá?

"Ano, bude se okrývat celá. Pracujeme tady 6 týdnů a zatím jsem odkryli asi dvě třetiny malby. Část, kterou jsme teď okryli, má asi 4 metry čtvereční. Myslíme si, že bude pokračovat i do spodních částí kaple, kde už nebudou figurální výjevy, ale nějaká dekorativní květinová výzdoba. Autor fresky je neznámý, ale podle slohu to vypadá, že to bude malíř, který sem přišel v pozdní gotice z Alsaska. Není to malíř, který by pracoval někde jinde v Čechách."

Bude na fresku nějak zvlášť upozorněno, bude třeba nasvícena?

"Freska je v boční kapli kostela a bude přístupná veřejnosti. Ale vzhledem k zachování těch barevných vrstev bych nedoporučovala nějaké výrazné bodové nasvícení."