Část hřebu z kříze, na kterém zemřel Kristus. Unikátní archeologický objev vystavuje Prácheňské muzeum

Lidé uvidí v Prácheňském muzeu unikátní objev, část hřebu, který byl nalezený v milevském klášteře. S největší pravděpodobností pochází z takzvaného Pravého kříže. Na něm zemřel Ježíš Kristus.

"Jde o unikátní archeologický objev a jsme opravdu rádi, že můžeme právě na Velký pátek zahájit tuto výstavu. Symbolicky v den, kdy probíhají největší křesťanské svátky," uvedl náměstek jihočeského hejtmana Pavel Hroch (Jihočeši 2012).

Schránka byla nabarvená vzácnou ultramarínovou modří

Archeologové předloni objevili v milevském klášteře skrýše uvnitř středověkého trezoru. Vyzvedli z něj trosky dřevěných schránek zdobených zlatem a stříbrem.

Foto: Václav Pancer,  ČTK

"Vedle většího množství ozdob ze zlatého a stříbrného plechu byl mezi troskami identifikován železný hřeb označený zlatým křížkem. Podařilo se tedy vyzvednout historický artefakt, který středověká společnost považovala za jednu z nejvzácnějších křesťanských relikvií na světě - část hřebu ze Svatého Kříže,“ řekl archeolog Pavel Břicháček.

Schránka, v níž byla uschována odseknutá část hřebu, má původ v Byzantské říši. Pochází ze čtvrtého až pátého století a byla nabarvena vzácnou ultramarínovou modří. Víko schránky původně tvořil masivní zlatý plech s tepaným nápisem IR. Podle odborníků lze písmena v daném kontextu chápat jako zkratku pro latinské - Iesus Rex, tedy Ježíš Král.

Hodnotu hřebu nelze vyčíslit

Foto: Václav Pancer,  ČTK

Hodnotu hřebu nelze přesně vyčíslit. Milevský klášter patřil ve středověku mezi jednu z nejbohatších institucí na území dnešního Česka. Proto je podle vědců reálné, že skutečně vlastnil hřeb z Pravého kříže. Tehdejší představitelé kláštera vzácnost pečlivě schovali při nástupu husitství.

Milevský premonstrátský klášter je nejstarší klášter v jižních Čechách. Založil jej Jiří z Milevska a budoucí první opat kláštera Jarloch. Za husitských válek byl klášter vypleněn. Výstava v Prácheňském muzeu potrvá do 16. dubna.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , ČTK
klíčové slovo: