Kvitová udolala Keysovou a získala na hrách v Riu bronz

Petra Kvitová, foto: ČTK

Tenistka Petra Kvitová vybojovala na olympijských hrách v Riu de Janeiro bronz ve dvouhře. Česká jednička se oklepala z páteční semifinálové porážky s Portoričankou Mónicou Puigovou a v duelu o třetí místo zdolala Američanku Madison Keysovou po dvou hodinách a 15 minutách 7:5, 2:6 a 6:2.

Petra Kvitová,  foto: ČTK
Šestadvacetiletá Kvitová získala pro samostatnou Českou republiku teprve druhou tenisovou medaili z dvouhry a navázala na singlový bronz Jany Novotné z Atlanty v roce 1996.

Světová čtrnáctka Kvitová v posledním vzájemném souboji s Keysovou prohrála v květnu na antuce v Římě 0:2 na sety, nyní ale podala proti o pět míst výše postavené hráčce na žebříčku WTA mnohem lepší výkon. Poklekla na dvorec, nevěřícně schovala hlavu do dlaní a mohla si užívat zisk své první olympijské medaile.

Kvitová: medaile z olympiády je jedním z největších úspěchů

Kvitová vyhrála v Riu pět zápasů, podlehla pouze v semifinále Portoričance Puigové. „Znamená to pro mě tolik. Medaile z olympiády je jedním z mých největších úspěchů. Vyhrála jsem tituly ve Fed Cupu a turnaje WTA, ale tohle je jeden z nejlepších dnů, který jsem zažila. Určitě to oslavím a jsem opravdu hrdá, že jsem dokázala získat medaili pro Česko.“

Kvitová dohrávala s bolavým předloktím, začala jí bolet noha. "Jsem ráda, že to mám za sebou. Jsem dost rozsypaná,"řekla. Kvůli noze nejspíše zruší účast na turnaji příští týden v Cincinnati. V Riu se ale těšila na oslavu. "Něco si dám. Potřebuji se uvolnit. Ten týden byl opravdu ve stresu. A chci si konečně užít olympiádu. Já nebyla nikde. Na Ježíšovi, na Copacabaně, ani na jiném sportu. To je tragédie. Ale mám medaili."