Kvůli protestům Hučínových příznivců soudce přerušil proces

Přerovský soudce kvůli hlasitým protestům příznivců Vladimíra Hučína pod okny přerovského okresního soudu přerušil proces s tímto bývalým důstojníkem BIS. Rozhodnutí předcházel ostrý střet demonstrantů s policií, kteří museli aktivisty násilně vyvést z budovy soudu. Při incidentu jeden důchodce zkolaboval a jedna žena si zranila nohu. Soudce přerušením vyhověl zároveň i přání obou Hučínových obhájců. "Nejsme schopni za těchto okolností v jednání pokračovat. Naposledy jsem takový zákrok zažil v roce 1988," uvedl Hučínův obhájce Stanislav Devátý.

Situace na chodbě přerovského soudu vyhrotila poté, co několik desítek lidí neuposlechlo nařízení justiční stráže, aby opustili soud. Příkaz jim dal soudce Jelínek, kterého hlasité skandování příznivců za dveřmi soudu rušilo. Tři desítky policistů poté po jednom násilně odváděly aktivisty před budovu soudu. Mnozí si na protest lehali na zem. Mezi prvními násilně vyvedenými byl i herec Oldřich Kaiser, který se přijel na proces podívat z vlastního zájmu. Incident měl podle demonstrujících na svědomí soudce Jelínek, který jim nedovolil účastnit se soudního líčení. "Znovu opakuji, že jednání nebylo možné otevřít pro veřejnost. Pan Hučín byl téměř deset let pracovníkem tajné služby, probírají se tady utajované skutečnosti a nic se na tom nezměnilo," uvedl soudce.

Příznivci Hučína prostřednictvím veřejného dopisu vyzvali premiéra, ministra vnitra a policejního prezidenta k okamžitému odstoupení. Důvodem je podle nich údajný brutální policejní zákrok. Tvrdí, že směřoval především proti starým lidem, bývalým politickým vězňům z 50.let. "Odmítáme nařčení, že jsme komunistická policie s totalitními manýry," řekla k tomu ČTK mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová s tím, že k rezignaci policejního prezidenta Jiřího Koláře není žádný důvod. "Jednání u soudu vygradovalo natolik, že bezpečnostní složky byly předsedou senátu požádány, aby vzdálily osoby z budovy soudu. A to proběhlo naprosto v souladu se zákonem," zdůraznila. Podle Lucie Uhlířové z prezidia řeší adekvátnost zákroku policistů kontrolní útvar severomoravské policejní správy.

Bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína viní žaloba ze šesti trestných činů. Podle státního zástupce v 90. letech jako důstojník BIS vyvolával v lidech pocit ohrožení levicovým extremismem, přechovával tajné materiály, neoprávněně shromažďoval osobní data a nelegálně držel zbraně a výbušniny.