Lámat bariéru

Václav Kasík a Jaroslav Rezník, Foto: ČTK

Generální ředitelé Českého rozhlasu a Slovenského rozhlasu Václav Kasík a Jaroslav Rezník podepsali v Praze novou smlouvu o vzájemné spolupráci obou veřejnoprávních médií. Blíže k tomu Zdeněk Vališ.

Jde už o druhou oficiální dohodu uzavřenou po rozdělení Československa a osamostatnění bývalých státních médií. Dokument obě instituce zavazuje ke konzultačním jednáním řídících pracovníků, vzájemné výměně informací, publicistických i uměleckých pořadů. Umožňuje také stáže a pracovní pobyty redaktorů, technických pracovníků a hudebních těles. Jak zdůraznil generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík, nová smlouva by měla přispět k intenzivnějším kontaktům mezi Čechy a Slováky.

Václav Kasík a Jaroslav Rezník,  Foto: ČTK
"Určuje takový, dá se říci vývoj do budoucna, ve kterém se zdůrazňuje jistě i to, že národy, které donedávna byly v jednom státě, se jako by pomaloučku vzdalují. Cílem této smlouvy je, aby rychlost tohoto vzdalování nebyla tak velká."

Ústřední ředitel Slovenského rozhlasu Jaroslav Rezník uvedl, že tato instituce má dnes podepsáno asi 30 smluv o spolupráci s partnery z celého světa, ale smlouvu s Českým rozhlasem považuje za zcela výjimečnou, protože jde o partnera, který je Slovákům pocitově velmi blízký. Rovněž Jaroslav Rezník má pocit, že mezi Čechy a Slováky vzniká určitá jazyková bariéra. Především u mladých lidí v Česku už není podle něj slovenština tak srozumitelná, jako tomu bývalo.

"Nedešifroval som príčinu toho, prečo je to na Slovensku tak, že bežne dostanete kúpiť české noviny, české knihy, českú hudbu, ale keď prídeme my do Čiech, tak ako keby tu bola nejaká sklenená stena. Nedostanete slovenské noviny, nedostanete v takom meradle slovenské knihy. Vel`mi sa zlepšila situácia v poslednej dobe v hudbe. Viem, že vel`a českých rádií hrá teraz novú vlnu slovenských interpretov. Ale myslím si, že treba robiť ďaleko viac, aby si aj ty malé deti naďalej rozumeli."

Podle programového ředitele Českého rozhlasu Josefa Havla jsou vztahy mezi vedoucími představiteli obou institucí nejen profesní, ale jak zdůraznil také přátelské. A proto i spolupráce je lepší, než kdyby byla deklarována jen smlouvou.