Langweilův model Prahy se dočkal digitalizované 3D podoby

Foto: M.Fokt

Jako k Národnímu muzeu patří velryba, Muzeum hl. města Prahy bychom si zase sotva uměli představit bez Langweilova modelu Prahy. Jeho nejslavnější exponát, který zachycuje Prahu z r. 1837, si však dosud mohli návštěvníci prohlížet jen zpovzdálí, přes sklo vitríny a prakticky v polostínu, protože papírový model je velmi citlivý na světlo. Nyní však už má svou digitální 3D podobu, takže si ho každý může prohlédnout do nejmenších detailů. Více už Milena Štráfeldová:

Foto: ČTK
Model Prahy, na kterém sluha Univerzitní knihovny v Klementinu Antonín Langweil pracoval dlouhých jedenáct let, zachycuje na dva tisíce domů Starého města Pražského a Malé Strany s Hradem. Svůj model přitom vypracoval do nejmenších podrobností, s každou věžičkou, domovním znamením nebo ozdobnou mříží. Jen komínů je na něm přes devět tisíc.

"Je to realistické barevné zachycení Prahy, které vzniklo v době, kdy ještě neexistovala fotografie, takže pro mnoho domů a mnoho zákoutí je to jediné zachycení v historii, které vůbec existuje. Praha se poté velice změnila a přibližně polovina domů se už do dnešní doby nezachovala,"

říká kurátorka Kateřina Bečková, která se v muzeu o model stará. Jedině na Langweilově modelu tak můžeme vidět například starou židovskou čtvrť, která zmizela při asanaci Prahy na přelomu 19. a 20. století. Langweil ovšem svou práci nedokončil, zemřel v r. 1837. Dalších více než sto let byl model jen příležitostně vystavován a až r. 1954 se stal součástí sbírek Muzea hl. m. Prahy. A zde se stal doslova diváckou atrakcí. Papírové domečky na dřevěné konstrukci si přitom návštěvníci nemohli ani pořádně prohlédnout. To byl také podle Zuzany Strnadové z muzea hlavní důvod unikátní digitalizace modelu:

"Abychom ho přiblížili návštěvníkům, a to jak laické, tak i odborné veřejnosti. Bohužel do této doby nebylo možné vidět detaily. Takže to se teď změní."

Díky tomu vznikl světově unikátní a pro obor digitalizace zcela nový postup. Jak říká Kateřina Bečková, dnes je díky digitalizované podobě model přístupný do nejmenších podrobností:

"Protože to, co před tím člověk musel hledat fyzicky, a to bylo velice náročné, protože ten model je veliký, nedohlédnete všude do všech detailů, tak najednou máte všechny detaily s přiblížením přímo před sebou na monitoru. A ta práce je prostě velice snadná a radostná!"

Návštěvníci muzea si mohou Langweilům model prohlížet ve speciálních kioscích, které jsou součástí expozice. Digitalizovaný model má i své webové stránky www.langweil.cz.