Lenka Bednářová uháčkovala dějiny

hackovane_dejiny_bednarova1.jpg

Víte, že se dají dějiny uháčkovat? O tom vás přesvědčí Lenka Bednářová z Nové Bystřice. Její dílo se právem stalo součástí expozice Zlaté české ručičky Muzea rekordů a kuriozit, která má za cíl upozorňovat na dovednost a zručnost českých lidí, a to i v méně obvyklých oborech.

I dějiny mohou být háčkované. To dokázala Lenka Bednářová. Jaké dějinné rozpětí zachytila, prozradil Miroslav Marek z Agentury Dobrý den, která rekordy eviduje.

"Vytvořila nástin kompletních dějin zemí českých. Od lovců mamutů až po absolutní současnost. Já právě stojím v Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově v expozici Zlaté české ručičky před jejím obrovským dílem. Dohromady je to 113 postav, které uháčkovala. Najdeme tady nejen lovce mamutů, ale i Kelty, Germány, praotce Čecha, Cyrila a Metoděje, Žižku, samozřejmě Karla IV., Rudolfa II., ale také magistra Kellyho, Franze Josefa, Marii Terezii. V sekci, která už se blíží k současnosti, je prezident Tomáš Garrigue Masaryk, připomíná i smutnější novodobější části českých dějin včetně německé okupace, totality. Pak jsou tady i prezidenti Václav Havel a Václav Klaus s tenisovou raketou. Končí to nejmodernějším výjevem, který už není úplně z českých dějin, ale díky globalizaci se nás dotýká a to je výjev, který je nazván Boj s terorismem. Je tam americký prezident Obama, vedle něho Usáma bin Ládin. To všechno vytvořila Lenka Bednářová z Nové Bystřice. Zapsala se tím do České knihy rekordů. Na všech výjevech pracovala přes 700 hodin čistého času a nepoužila nic jiného, než obyčejný háček a 18 kilometrů příze, ze které je vše uháčkováno."

První zemědělci
Jak ty postavičky vypadají?

"Ona je dokonalá v tom, že ty skutečné historické postavy člověk naprosto neomylně pozná. Uvnitř je vatovaná výplň a té je dohromady téměř čtvrt metráku, aby to na ty české dějiny vystačilo."

Jak jsou postavy velké?

"Figury mají, podle toho, jak skutečně vypadaly, něco mezi 17 a 25 centimetry."

Je to úplně klasické háčkování, krátký, dlouhý sloupek? Nic jiného?

"Ano, úplně klasické. Pozoruhodné na tom je, že Lenka, která vede takový blog na internetu, který se jmenuje Lenčino háčkování, kde nabízí spoustu návodů, tak vytvořila tohle dílo bez jakéhokoliv návodu. Jen podle své fantazie a z hlavy. Je to naprosto originální záležitost, kterou nelze nikde jinde než teď tady v Pelhřimově vidět."