Lesy České republiky draží i cenné stromy. Hodí se na nábytek, sudy či hudební nástroje

Ilustrační foto

Vyrábí se z nich hudební nástroje, nábytek, interiérové obklady, sudy na víno či whisky nebo třeba pažby zbraní. Jde o dříví mimořádné kvality, které pochází ze stromů rostoucích v českých lesích. Od roku 2022 je v dražbách nabízí státní podnik Lesy České republiky. Zájemci jsou i ze zahraničí, zejména z Rakouska, Německa nebo Francie.

„Lesy České republiky dodávají na trh dříví hodnotné svou pevností, kresbou, barvou i texturou. Jde o nejkvalitnější dříví, se kterým podnik obchoduje,“ upozorňuje mluvčí podniku Eva Jouklová.

Státní podnik obhospodařuje 1,2 milionu hektarů lesů. Podle obchodního ředitele Radovana Srby je vhodný pro nabídku v dražbě cenných sortimentů dříví zhruba každý tisící strom. V první sezóně prodal podnik téměř 1700 kmenů za zhruba 22,5 milionů korun a v následující sezóně pak přes 2100 kmenů za necelých 31 milionů.

Veřejné dražby se konají několikrát ročně od listopadu do března, a to na Moravě, ve středních a jižních Čechách. Na většině aukcí bývá podle mluvčí 15 až 20 vlastníků i dražitelů dříví z tuzemska a jiných evropských zemí, nejčastěji z Rakouska, Německa nebo Francie.

„Nabídka cenných výřezů je zájemcům přístupná v místě dražby nejméně tři dny před termínem podání nabídky, aby si kupující mohli jednotlivé kmeny dobře prohlédnout. Hledají cenné dříví pro konkrétní výrobky,“ popisuje Radovan Srba. Ceny jsou podle něj na dražbách dvakrát až třikrát vyšší než na běžném trhu.

Speciální postupy těžby

Ilustrační foto | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

V minulé sezóně Lesy ČR nejlépe zhodnotily ořešák černý. Cena za jeden metr krychlový dosáhla bezmála 41 tisíc korun. „Truhláři z tohoto tvrdého tmavého dříví s výraznou kresbou vyrobí nábytek, dýhy nebo pažby zbraní. Kromě ořešáku je ale největší poptávka po cenném dříví dubu letního i zimního - ideálního pro výrobu sudů, nábytku nebo podlah,“ popisuje Jouklová.

Dub, zejména dub letní, je v Česku rozšířenou a oblíbenou listnatou dřevinou, která výborně snáší vlhko ale i sucho. Dřevo dubu obsahuje třísloviny, díky kterým je jedním z nejodolnějších domácích dřev. Podle odborníků dokonce dřevo z dubu dlouho potopené pod vodou doslova zkamení. Je také velmi odolné vůči škůdcům.

„Nakupujeme hlavně dubovou kulatinu, částečně pak ořešák černý, odebíráme rovněž jasan, když je vhodný. Nakupujeme všechny možné kvality, zejména pilařské výřezy. Všechno pak využijeme,“ uvedl na dražbě cenných sortimentů dříví v Břeclavi Kevin Tenne z rakouské společnosti JAF Holz.

Zájem je ale podle mluvčí státního podniku také o modřín či jasan. Podstatně méně pak stojí kupci o buk, douglasku, javor, akát, lípu, olši nebo břízu. „Těch se v sezóně prodá jen několik kusů,“ dodává Jouklová.

Příprava dříví na dražbu začíná několik měsíců před jejím konáním, kdy si lesníci z běžných plánovaných těžeb vytipují stromy mimořádné kvality.

„Samotná těžba těchto stromů vyžaduje speciální postupy, aby cenný kmen nepraskl nebo se jinak nepoškodil. Tato pracnost se však podniku vrátí zvýšeným zpeněžením. Stromy, o které v minulosti pečovaly generace lesníků, tak přinášejí zdroje pro obnovu a péči o lesy současné,“ dodává Srba.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Lesy ČR
klíčová slova:
spustit audio