Letošní festival ve Strážnici představil čtyři Jízdy králů, oceněné organizací UNESCO

03.jpg

O uplynulém víkendu se po roce znovu "otevřely strážnické brány" a proběhla největší přehlídka lidového umění a kultury v Česku - Mezinárodní folklorní festival ve Strážnici. Letošní ročník byl o to slavnostnější, že při něm byly starostům čtyř jihomoravských obcí předány dekrety organizace UNESCO o zápisu Jízdy králů na Seznam světového nehmotného kulturního dědictví. Festival podle pořadatelů během čtyř dnů navštívilo přes dvacet tisíc lidí.

Foto: Milena Štráfeldová
Tradiční znělka Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici otevřela už jeho 67. ročník. Ministryně kultury Alena Hanáková při jeho slavnostním zahájení v amfiteátru Bludník v pátek večer k tomuto výročí řekla:

"Když je člověku 67 let, tak si říká, že se pomalu dostává na hranici stáří. Ale když je 67 let festivalu, tak má myslím ten úplně nejlepší věk. V tom období totiž má své publikum, má svou tradici a vlastně by se dalo říct, že zraje jako víno. Že se z něj stává to dobré, skutečně dobré archivní víno. Jsem šťastná, že právě ministerstvo kultury se na tom zrání také podílí celé dlouhé roky, protože právě folklor a živé umění ukazuje a dokládá naši národní identitu. Díky vám za to, že jste mu věrni."

A věrnost lidovému umění letos ve Strážnici dokazovalo více než 2200 účinkujících z desítek lidových souborů hlavně z Moravy, ale i z jižních Čech nebo z Plzeňska. Přijeli i muzikanti, zpěváci a tanečníci ze Slovenska, Maďarska, Ruska nebo Itálie.

Ředitel pořádajícího Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici Jan Krist ale připomněl ještě jedno výročí strážnického festivalu:

"Letos slavíme malé jubileum, 30. ročník Dětské Strážnice, prvního samostatného dětského festivalu u nás. Dětská Strážnice se stala vzorem pro pořádání obdobných akcí v celém Československu. A já chci věřit, že tomu tak bude i nadále. Dovolím si ale připomenout ještě jedno malé výročí. V březnu tohoto roku by se dožil devadesáti let doktor Vítězslav Volavý, náš první ředitel a slavný primáš. /Potlesk/ Často a rádi na něj vzpomínáme. Uvědomujeme si, že díky němu můžeme tento festival zahajovat už po šedesáté sedmé."

Už tradičně byla také udělena cena významnému folkloristovi:

"Cenu ministerstva kultury za odborný a umělecký přínos v oblasti tradiční lidové kultury získává paní doktorka Věra Kovářů."

Věra Kovářů je přední znalkyně lidové kultury právě na Slovácku, ale i na Valašsku. Sama desítky let tančí, zpívá a jako choreografka spolupracuje s mnoha zdejšími soubory. Také za to sklidila velký potlesk:

"Děkuji vám všem, kteří se snažíte uvést lidovou kulturu do světa, a nejen do našeho evropského, ale i do dalekého zahraničí. A chtěla bych poděkovat všem tanečníkům, kteří se mnou tancují v souborech, všem zpěvákům a muzikantům, neb jsem muzikantská Liduška. A těším se, že jednou tady také budou stát na tomto místě."

V úvodu festivalu ale byly hlavně předány dekrety o zápisu Jízdy králů na Seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO. A to se samozřejmě nemohlo obejít bez legrúta na koni:

"Hýlom hálom, horní, dolní, domácí aj přespolní! Poslúchejte, co vám budu vyprávět o svatodušním pondělí. Prrrr! Přestože už zítra je tá červnová sobota, dostat jízdu do UNESCa byla pěkná robota! Však po vzoru verbuňku pomohl nám Národní ústav lidové kultury, dodneška sú marodní. Protože na ostrově Bali do nosu si dali, když tam Jízdu králů za jedničku vzali. Hýlom hálom!!"

Zápisu Jízdy králů na tento prestižní seznam předcházela léta práce. Za ministerstvo kultury ji koordinoval Michal Beneš:

"Já pracuji pro UNESCO jednadvacet let. A mohu vám potvrdit, že bohatství světa v tomto směru je obrovské, ale bohatství tradiční lidové kultury a folkloru je také velmi křehké. Proto se Organizace Spojených národů rozhodla vytvořit seznam toho nejkrásnějšího a nejcennějšího, co lidstvo podědilo po minulých generacích. A celé České republice i celé Evropě je ctí, že toto bohatství světa reprezentuje Jízda králů z města Kunovic, Hluku, obcí Skoronic a Vlčnova. Svět se před nimi sklonil, protože prohlásil: Jízda králů reprezentuje naše bohatství. Děkujeme generacím chlapců, kteří Jízdu králů předali dalším generacím. Žádáme dnešní generaci vašich chlapců, aby Jízdu králů dále pěstovala, a vytvořila tak most pro ty, kteří se ještě nezrodili, aby toto vaše dědictví bylo pro nás, pro svět, zachováno."

Nejznámější Jízda králů se každoročně pořádá ve Vlčnově. Dekret za vlčnovské převzal tamní dlouholetý starosta Jan Pijáček. Poděkoval přitom nejen všem odborníkům a pracovníkům ministerstva kultury, kteří se na zápisu podíleli:

"Ale Jízda králů jako taková by nemohla být do tohoto seznamu zapsána, kdyby nebylo desítek a možná i stovek generací našich předků, kteří tento obyčej, tento pradávný rituál, přenesli přes hlubinu času až do dnešních dnů sem, do Strážnice."

Strážnický festival, to jsou ale především desítky vystoupení na pódiích, ve skanzenu i jen tak pro radost, v parku nebo "Pod šancama", kde se hrává až do rána. Je to také soutěž ve verbuňku, který byl mimochodem na seznam UNESCO zapsán už v r. 2005. A samozřejmě také setkání s dalšími vyznavači folkloru, kteří se ve Strážnici už potkávají každoročně. O tom všem uslyšíte v Hudební neděli Radia Praha.