Tradiční Jízda králů znovu projela Vlčnovem

Nejstarší a nejznámější slovácká národopisná slavnost Jízda králů ve Vlčnově se koná každoročně poslední víkend v květnu. A ani letošek nebyl výjimkou. Jedinečnou atmosféru s cimbálovou muzikou, krásnými slováckými kroji, ochutnávkou vyhlášených vlčnovských vdolečků, slivovice nebo místního vína si nenechaly ujít stovky návštěvníků. Od roku 2011 je Jízda králů zapsána na seznam UNESCO.

V popředí král 2024,  devítiletý František Janča | Foto: Barbora Navrátilová,  Radio Prague International

O původu Jízdy králů jsou spíše dohady než jasné důkazy. Jedním z příběhů, který koluje nejčastěji, je ten o králi, který musel uprchnout z kraje, a podařilo se mu to jen díky převleku za dívku. Proto je králem chlapec oblečený jako dívka. V ústech drží růži - aby se neprozradil ani hlasem. Letos se v sedle koně vydal do ulic devítiletý král František Janča.

Součástí královy družiny je skupina mladých mužů, tzv. legrútů, kteří si svého krále ve vesnici vybírají. Poté ho doprovází při jízdě vesnicí a vykřikují tradiční vyvolávky jako „Máme krála chudobného, ale zato poctivého!“, ale i nejrůznější veršované vtipy a komentáře třeba i směrem k přihlížejícím divákům. Ti jim pak za to do „do botičky“ dávají nějaké drobné.

Foto: Barbora Navrátilová,  Radio Prague International

Ve slavnostní den se brzo ráno král, jeho družina i rodina účastní slavnostní bohoslužby, po které následuje příprava na samotnou jízdu. Krále je potřeba převléknout do bílého šatu, nastrojit jeho bílého koně, na kterém pojede vesnicí. Také v domech legrútů se horlivě zdobí, aby Jízda byla co nejbarevnější a nejpestřejší.

Legrúti od přihlížejících vybírají příspěvky do 'botičky'. | Foto: Barbora Navrátilová,  Radio Prague International

Objížďku po obci letos sledovaly stovky lidí. Součástí Jízdy králů byly opět jarmark, hudební a folklorní vystoupení, sobotní symbolické předání vlády králů a také soutěž verbířů, tedy tanečníků verbuňku.

„Jsme z Břeclavi a chceme se podívat na jiný druh folkloru. Je to skvěle zorganizované, je tady dost stánků, není to koncentrované jen na jednom místě, ale přes celou obec. Prostě skvělé,“ konstatoval pan Michal, který přijel na slavnost s rodinou. „Já jsem ze Zlína, jsem tady poprvé a jsem nadšená. Líbí se mi tady všechno, například tance jsou úžasné,“ doplnila paní Elena.

Před druhou světovou válkou se Jízda králů konala téměř v každé vsi na Slovácku, dnes se tato specifická tradice kromě Vlčnova udržuje také v Hluku a Kunovicích na Uherskohradišťsku a ve Skoronicích na Hodonínsku. Ale pouze ve Vlčnově se - pokud to okolnosti dovolují - jezdí každý rok.

11
49.0095803555
17.5809195066
default
49.0095803555
17.5809195066