Kunovice a Vlčnov letos opět ožívají Jízdou králů

Jízda králů, foto: Milena Štráfeldová

Jízda králů patří k nejznámějším folklorním zvykům. Král, kterým je chlapec, jede se svou družinou v ženském kroji a v puse má růži. Jaký je původ této tradice. Jedna teorie říká, že pochází zřejmě už z pohanských dob. Chlapci spolu soupeřili při vyhánění dobytka a nejlepší z nich se stal králem. Druhý původ vidí etnografové v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se prý do ženského kroje a do úst si vložil růži. Ve Zlínském kraji se Jízda králů, která je od roku 2011 zapsaná na seznam UNESCO, koná na třech místech.

Jízda králů,  foto: Milena Štráfeldová
V Hluku se jezdí jednou za tři roky, a letos se tam nejede. V Kunovicích se koná v dvouletém intervalu. Letos se v roli krále objevil jedenáctiletý Adam Hlaváč, který je od tří let členem souboru Kunovjánek a zúčastňuje se Školy verbuňku.

Nový král už trénoval s koněm

Jediným místem, kde se koná Jízda králů každý rok, je Vlčnov. Na slavnost se letos pilně připravovala rodina Pešlových. V čele Jízdy králů jede jejich syn Šimon. U Pešlů jde vše hladce, jejich starší syn už také kraloval, a pravidelně jezdí jako takzvaný legrút. Romanu Vernerovi otevřela královský dům maminka Olga a prozradila, že potřebuje ještě dožehlit kroje. A jak trénuje na slavnost syn Šimon? Co jeho kůň?

Vlčnov,  foto: CzechTourism
"Už se nějakou dobu známe. Trénovat jsme byli čtyřikrát a myslím, že už nepojedeme. Už to mám natrénované."

Je kůň hodný?

"Je výborný. Měl ho i brácha loni jako legrút, a taky ho měl pobočník na kunovské Jízdě králů."

Šimone, zkoušel jsi i trénink s růží v puse?

"Netrénoval jsem s růží v puse, ale už jsem to zkoušel."

Jak vypadá kroj?

"Sedí, ale byly tam trochu problémy, museli jsme ho shánět."

Jízda králů je pro rodinu jako malá svatba

Foto: archiv Rádia Praha
U Pešlů se královská nebo legrútská historie opakuje skoro každý rok. Jak to maminka zvládá?

"Musíme to zvládnout. Když už jsme si to vybrali, nebo když si vybrali oni nás."

Říká se, že to snese srovnání se svatbou. Je to tak?

"Ano, mohlo by se to k tomu přirovnat. Je to taková menší svatba."

Kůň si zvyká i na ozdoby

Foto: obec Vlčnov
Důležitý je samozřejmě královský kůň. Toho už několik let připravuje pro Vlčnovské jízdy chovatelka Hana Dostálová z Břestu. Na pastvině ji Roman Verner zastihl s její kobylou Denisou:

"Je velice trpělivá. Zdobení pro Jízdu králů totiž trvá dost dlouhou dobu, je moc hodná."

Kůň musí vydržet nejen zdobení, ale i davy a stres.

"Jsou celkem zvyklí na město a na lidi. Když jsme v roce 2009 měli vozit krále poprvé, tak jsem koně trošku připravovala. Viděla jsem, jak při jízdě vlají fábory, krepový papír, tak jsem si udělala různé ozdoby a dávám jim to na krk týden před tím, aby si zase vzpomněli, že tam něco takového bylo."

Krále i s jeho družinou uvidíte v neděli od 11:30.

Návštěvníci Vlčnova uvidí i historický klenot obce - nově opravenou zemědělskou usedlost

Letos Vlčnov návštěvníkům Jízdy králů ukáže i nově opravenou usedlost, která je součástí Muzea lidových pálenic. Stavení patří k historickým klenotům obce a dnes vypadá stejně jako v časech, kdy ho nechali původní vlastníci postavit.

Postarala se o to dvojice specialistů na hliněné omítky, která plášť obnovila starodávnou technologií. Stavení mělo podle starosty Jana Pijáčka omítku, která byla na některých místech stará až sto let. Usedlost ukáže, jak se kdysi žilo na vesnici. Nechce být jen expozicí, ale také objektem, který bude žít svým životem i po 200 letech.

10
49.041905600000
17.466061500000
default
49.041905600000
17.466061500000