Letošní Tourfilm představil rekordní počet filmů o cestování

Jane Goodallová, foto: ČTK

Na sedm set snímků ze 135 zemí nabídl divákům v Karlových Varech letošní ročník mezinárodního festivalu filmů o cestování, turistice a cestovním ruchu Tourfilm. Vítězem se stal švýcarský dokument "Užijte si pravou zimu", zkrátka ale nepřišli ani čeští tvůrci. Z celkem šestnácti udělovaných cen si odnesli pět. Ocenění v Karlových Varech získal také cyklus České televize Toulavá kamera. Na vyhlášení výsledků ve Varech byla Milena Štráfeldová:

Jane Goodallová,  foto: ČTK
Tourfilm je nejstarším festivalem filmů o cestování na světě. Letošní, už 37. ročník soutěže, byl podle jeho ředitele Josefa Schütze rekordní v počtu přihlášených snímků:

"Nárůst především probíhá v oblasti televizních filmů z celého světa, protože obliba těchto filmů u televizních diváků je stále větší, což známe i z naší tvorby. Vedle toho každý rok narůstá především internetová tvorba. Musíme si uvědomit, že celý business cestování a turismu vlastně probíhá přes internet, takže i prezentace, které jsou dnes k dispozici na webových stránkách, každý rok narůstají."

Porota byla spokojena i s kvalitou soutěžních snímků. Vítězný film "Užijte si pravou zimu" o přírodních krásách Švýcarska však ostatní dokumenty zřetelně překonal:

"Forma zpracování, filmařina i způsob vyjadřování předčil zcela jednoznačně všechny ostatní filmy, takže porota v letošním roce neměla vůbec žádnou práci s tím, kdo by měl být vítězem."

Z českých snímků si z Karlových Varů vezou ceny například dokumenty o českém pivu, Českých aeroliniích nebo film Proměny Pražského hradu. Reklamě na dovolenou v Česku, kterou připravila vládní agentura cestovního ruchu CzechTourism, se dokonce podařilo proniknou do vysílání CNN. U diváků měly kromě českých snímků ohlas i dokumenty o exotických zemích. Současně s Tourfilmem probíhala v Karlových Varech i domácí soutěž cestovatelských snímků Tour region, ve které se utkalo přes 150 filmů a multimediálních prezentací. Zvítězil cyklus České televize Toulavá kamera, který mapuje málo známé regiony České republiky.

Hostem letošního ročníku Tourfilmu byla slavná britská antropoložka Jane Goodallová, která se po desítky let věnuje výzkumu afrických šimpanzů. Představila zde svůj nejnovější filmový dokument o jejich životě. O jeho uvedení nyní jedná Česká televize. Součástí Tourfilmu byl poprvé i veletrh map a cestovních příruček Tourmap, jehož se zúčastnilo více než 100 vystavovatelů. K doprovodným akcím patřila výstava Rudolfa Švaříčka Tajemná Indonésie nebo setkání s cestovatelem Miloslavem Stinglem.