Licitanta: Jedinečná louka s masožravými rostlinami je novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památka Licitanta. Svažitá a silně podmáčená louka je sice malá - má rozlohu 2,6 hektaru - ale velmi rozmanitá. Roste tam například masožravá rosnatka okrouhlolistá, suchopýry či nejrůznější druhy mechů, zalétá tam vzácný motýl modrásek bahenní, žijí tam zmije obecná či užovka hladká.

„Je to jedinečné místo, podobná už z naší krajiny skoro vymizela. Půda tu pod nohama čvachtá, odstíny porostu se v prostoru i čase mění. Najdeme tu prameniště tak silně podmáčená, že bývá problém vytáhnout nohy ven i s botami,“ popisuje Licitantu Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Bohumil Fišer | Foto: Jana Myslivečková,  Český rozhlas

Louka podle něj tvoří pestrou mozaiku. Rostou tam rašeliníky a vzácnější hnědé mechy, mezi nimi jsou třpytivě červené masožravé rosnatky a bílé chomáčky suchopýru. Na podzim barevnost zpestří i houby - oranžová čapulka bahenní, na sušších místech pak některé druhy voskovek.

„Na plošky pramenišť navazují louky s mnoha druhy ostřic, žlutě kvetoucími vrbinami, hadím mordem nízkým nebo fialovým čertkusem, který vykvétá až koncem léta. Vlhká místa s krvavcem a členité okraje porostu má rád silně ohrožený motýl modrásek bahenní a v prohřátém rašeliníku se vyhřívá a loví zmije nebo jí podobná užovka hladká,“ dodává Fišer.

Foto: Archiv AOPK ČR

Náročná péče

Licitanta byla v průběhu druhé poloviny 20. století součástí Vojenského újezdu Brdy. Podle odborníků byly díky tomu přírodní hodnoty luk nepřímo chráněny - lučním ekosystémům se vyhnuly intenzifikační zásahy, které hojně probíhaly v okolní krajině.

Foto: Archiv AOPK ČR

Od 31. prosince 2015 byl Vojenský újezd Brdy zrušen a lokalita se stala součástí chráněné krajinné oblasti Brdy. Péče o podmáčenou louku je ale podle Fišera náročná.

„Od vzniku CHKO Brdy v roce 2016 se tu za pomoci majitelů pozemků, ochranářů a financím z programu péče o krajinu podařilo nastolit opět vládu bezlesí. Boj s vrbami, olšemi, osikami i ostružinami ale nikdy nekončí. Každý rok je znovu a znovu potřeba nasazení křovinořezů, nůžek, pilek a hrábí,“ dodává Fišer.

V chráněné krajinné oblasti Brdy je vyhlášeno 14 maloplošných chráněných území, sedm přírodních rezervací a stejný počet přírodních památek.

10
49.663894700000
13.763843500000
default
49.663894700000
13.763843500000
Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: CHKO Brdy
klíčové slovo: