Hřebenovka Českým Švýcarskem se otevře 25. dubna. Měří 101 kilometrů

Děčínský Sněžník

Hřebenovka Českým Švýcarskem provede pěší turisty přes známá i méně známá místa. Nová turistická trasa se otevře 25. dubna a měří 101 kilometrů.

Jak název napovídá, hřebenovka je druh trasy, která vede převážně po hřebeni. Před vznikem silnic byly takové cesty hojně používané k běžným dopravním účelům. Dnes slouží hlavně turistům a přirozeně spojují turistické cíle, horské chaty, rozhledny a podobně.

Nová trasa turisty zavede na nejvyšší stolovou horu v Česku

Nová trasa Českým Švýcarskem turisty povede na nejvyšší stolovou horu v zemi Děčínský Sněžník a dál do Děčína a Růžovým hřebenem do Hřenska, přes atraktivní místa v národním parku.

Labský kaňon | Foto: Jiří Komárek,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

Poprvé se na ni budou moci pěší vydat 25. dubna, kdy se v osadě Sněžník v Jílovém na Děčínsku uskuteční slavnostní otevření. Trasa bude součástí hřebenovky od Pradědu k Aši.

"Jedná se o jedinečnou dálkovou pěší trasu určenou všem aktivním turistům, kteří si chtějí užít nejkrásnější místa tím nejzdravějším způsobem. Pěšky," uvedl Miroslav Kokta z Obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko. Během cesty si budou moci turisté užít výhledy na Labský kaňon, projdou se i přes Malou Pravčickou bránu nebo skalní hrad Šaunštejn.

Pozástatky sklaního hradu Šaunštejn | Foto: Franta Křivan,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Stezka Českem byla prvním oficiálním přechodem Česka

Hřebenovka je jednou z novinek obecně prospěšné společnosti, která tak chce oživit nadcházející turistickou sezonu v Českém Švýcarsku, kde loni vypukl rozsáhlý požár. Kvůli němu nefunguje například Edmundova soutěska. A propad tržeb po požáru dosahuje k 600 milionům korun. Nejrozsáhlejší lesní požár v Česku vypukl loni 24. července. Rozšířil se na 1060 hektarů.

Česko protíná několik dálkových tras. Například Stezka Českem je prvním oficiálním přechodem Česka, který spojuje nejzápadnější a nejvýchodnější bod republiky. Tento nekomerční projekt založila parta nadšenců ve spolupráci s Klubem českých turistů. Skládá se ze Severní a Jižní trasy, přičemž každá z tras je dlouhá zhruba 1 000 km a přibližně kopíruje české hranice kolem dokola.

Hřebenovka Českým Švýcarskem | Zdroj: Mapy.cz
klíčové slovo: