Lidé podepisují petici proti rušení nádražních znělek

Nádraží ve Frýdku-Místku, foto: Daniel Baránek, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Neberte nám nádražní znělky, které k určitým městům patří. Tak by se dala shrnout petice, kterou podepsalo přes 4100 lidí. Znělky, které se používají před, případně po nádražním hlášení, se mají nahradit znělkami stejnými pro celou síť.

Nádraží ve Frýdku-Místku,  foto: Daniel Baránek,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Foto: YouTube
Jaký je důvod opatření, přiblížila Nela Friebová z odboru komunikace Správy železnic:

"Znělky budou postupně sjednoceny v rámci všech stanic na síti do jedné znělky, respektive gongu. Naším cílem je zkrácení a zjednodušení hlášení, protože zejména na velkých uzlech jde o nepřetržitou smrť znělek a hlášení, které pak cestující nestačí vnímat. Plnou účinnost předpokládáme od poloviny prosince, tedy od nového jízdního řádu. Ke změně zatím došlo ve Frýdlantu nad Ostravicí a ve Frýdku - Místku."

Petice: Znělky dokreslují místní specifika

Ve Frýdku-Místku, tak už nezní Okolo Frýdku cestička. Znělky, které symbolizují dané místo, se používají před, případně po nádražním hlášení. Na hlavním nádraží v Brně se například hrála znělka Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem, v Pardubicích Vraný koně a v Praze Smetanova Vltava.

A důvody, proč lidé, kteří podepsali petici, nechtějí znělky rušit? V komentářích u svých podpisů, kterých je přes 4000, uvádí, že znělky dokreslují tu správnou atmosféru, odstraňují fádnost a sterilitu, navíc vyjadřují specifikum dané obce pomocí lidové písničky.