Loutkářská Chrudim přece jenom bude

Loutkářská Chrudim

Loutkářská Chrudim, to jsou loutková představení pro dětské i dospělé diváky, semináře, koncerty a dílny pro veřejnost. Zdálo se, že epidemie koronaviru akci ohrozí, ale pořadatelé do poslední chvíle věřili, že se konat bude.

Divadlo Víti Marčíka,  foto: Festival Loutkářská Chrudim

Jak uvedl programový ředitel festivalu Michal Drtina, chrudimskému festivalu loutkového divadla mělo předcházet deset postupových přehlídek. To se nestihlo.

"Zkomplikovalo nám to výběr, protože spousta souborů nemohla v době koronaviru zkoušet. Z deseti krajských kol se uskutečnila jenom tři. Jedno před koronavirovou epidemií a další po ní. Ale my jsme souborům umožnili do hlavního programu on-line přihlašování. Některé soubory nám zaslaly videonahrávky, z kterých programová rada právě vybírala. Myslím, že to na úrovni přehlídky vůbec nebude znát. Naopak v některých regionech se objevily soubory, které jsme vůbec nezaznamenali, a byly velmi zajímavé."

Letos se asi budeme muset obejít bez zahraničních návštěvníků.

"Bohužel. Letos zahraniční účastníci nepřijedou. Velmi nás to mrzí, protože jsme měli v rámci seminářů, které organizujeme v průběhu celého týdne, mít italského lektora a ten bohužel nepřijede. Nepřijedou ani slovenské soubory. Nedá se nic dělat, přijedou na 70. ročník příští rok."

Workshopy byly okamžitě vyprodané

Součástí přehlídky loutkových divadel jsou i semináře. Jak uvedl Michal Drtina, překvapilo ho, že i v této době byla většina seminářů obsazena téměř okamžitě po zveřejnění. A to i přesto, že s jejich zveřejněním přišli organizátoři kvůli koronaviru skoro o dva měsíce později.

Foto: Festival Loutkářská Chrudim

"Organizujeme 17 celotýdenních workshopů a téma je rozličné. Je to od jazykové výchovy, přes dramaturgii, přes práci s loutkou. V rámci seminářů rozvíjíme ty dovednosti, které se loutkářům budou hodit k jejich práci. Ti, kteří se nestihli přihlásit do seminářů, které jsou už zcela vyprodané, tak mohou zkusit třeba odpolední dvouhodinovku výroby loutek nebo improvizace."

Semináře jsou určené pouze pro divadelníky nebo se může přihlásit laik, který se o tu oblast zajímá?

"Může se přihlásit kdokoliv, koho zajímá nějaká tvorba spojená s loutkovým divadlem. Nejraději máme ty, co přijdou, nadchnou se pro loutkové divadlo a začnou ho ve svém okolí provozovat."

Loutkářská Chrudim začíná v úterý 30. června a končí v pondělí 6. července. V Chrudimi se přehlídka koná už od roku 1951. To byl také rok 100. výročí narození Aloise Jiráska, proto byly některé jeho hry upravené pro loutky.