V Chrudimi slaví Hurvínkovy devadesátiny

Josef Skupa a Hurvínek, foto: ČT

Je mu devadesát a je stále kluk. A zůstane jím i nadále. Minimálně do doby, dokud o něj děti i dospělí budou mít zájem, budou chodit na jeho představení a poslouchat jeho příběhy. Řeč je o Hurvínkovi, jehož narozeniny letos připomínají v chrudimském muzeu loutkářských kultur.

Josef Skupa a Hurvínek,  foto: ČT
Spejbl pod vedením Josefa Skupy se divákům představil poprvé roku 1920, o šest let později přišel na svět jeho synek Hurvínek, poprvé se na scéně objevil v květnu 1926, hra se jmenovala Počestný dům. Původně prý ani nebylo zamýšleno, že Hurvínek bude Spejblův syn. Spejbl se tak "taťuldou" stal až později. Potvrzuje to i ředitelka muzea Simona Chalupová.

"Automaticky jej lidé začali považovat za syna. Připojili si je tak už při prvním představení, a od té doby je tedy Hurvínek Spejblovým synem. Zamýšlené to tak ale v době, kdy loutka vznikala, určitě nebylo. Možná to vzniklo také z toho, že dialogy mezi Spejblem a Hurvínkem mají v sobě něco základního z komunikace mezi rodičem a dítětem,"říká Simona Chalupová s tím, že možná právě v tom je Hurvínkova přitažlivost, která nevyprchala ani po 90 letech. Svědčí o tom už zájem o první výstavu, kterou v Chrudimi uspořádali.

Spejbl a Hurvínek. Archiv Muzea loutkářských kultur v Chrudimi
"V muzeu už probíhá první z akcí, které jsme připravili. Je to taková malá výstava o sběratelích, kteří sbírali všechny možné figurky, které se nějakým způsobem Hurvínkovi podobaly nebo měly být jeho zobrazením. Výstava byla otevřena 21. března." Hurvínkovi bude věnována i řada dalších akcí po celý rok. Známá noc, kterou děti tráví v knihovnách, neproběhla v Chrudimi jen s Andersenem, ale také s Hurvínkem. Vyjde také výpravná kniha věnovaná Hurvínkovi.

"Další bude větší výstava, kterou pro naše muzeum připravuje Divadlo Spejbla a Hurvínka. 1.května bude vernisáž a 2. pak bude výstava otevřena pro veřejnost, protože 2.května je právě to datum, kdy se Hurvínek měl narodit. K tomu pořádáme i řadu doprovodných akcí. Jednou z nich jsou prázdniny s Hurvínkem, v červnu proběhne Týden dětí s Hurvínkem. Budou závody koloběžek, různé workshopy, výtvarné dílny."

Hurvínek pro malé i velké

Hurvínek,  foto: ČT
Proběhnou také slavnostní představení v chrudimském divadle Karla Pippicha, která odehraje divadlo Spejbla a Hurvínka. V září se pak chystá akce za školou s Hurvínkem, které by se měl účastnit i Martin Klásek. Aktuální hlas Spejbla a Hurvínka, který je následovníkem Josefa Skupy a Miloše Kirschnera. Hurvínek nebude letos v Chrudimi myslet jen na děti, ale taky dospělé.

"Protože má Hurvínek devadesátiny, tak jsme se snažili myslet i na pamětníky a na podzim, 1.října, kdy bude mezinárodní den seniorů, proběhne akce orientovaná na seniory a na Hurvínka, objeví se na ní vzpomínkové věci, staré fotografie. Zaměříme se na to, jak jej senioři znali, když byli sami návštěvníky Divadla S+H."

Hurvínkovo výročí se nechystají oslavit jen v Chrudimi, ale samozřejmě také v divadle Spejbla a Hurvínka. Chystá se výstava na Staroměstské radnici a v Muzeu Hlavního města Prahy. V den Hurvínkových narozenin proběhne v karlínském Fóru "Koncert k poctě největšího Čecha Karla čtvrtého a nejmenšího Čecha Hurvínka prvního."